≫ 

Otkrili omikorn, sad im 5. talas preti ranije nego što su očekivali: U ovoj zemlji ponovo raste broj zaraženih

Do sada nije bilo znakova da BA.4 i BA5 podvarijante korona virusa izazivaju težu kliničku sliku

  • 4
Južna Afrika korona virus omikron Foto: Tanjug/AP

Južna Afrika će možda ući u peti talas korona virusa ranije nego što su to zdravstveni stručnjaci planirali, zbog porasta broja zaraženih, koji je navodno povezan sa podvarijantama BA.4 i BA.5 omikron soja.

Zemlja koja je u četvrtom talasu, koji je ovu zemlju pogodio u januaru, imala najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva na afričom kontinentu. Tada su naučnici predvideli da bi peti talas mogao da počne krajem maja ili u junu, u vreme kada na ovoj zemljinoj hemisferi počinje proleće.

Ministar zdravlja rekao je da iako se broj hospitalizovanih povećava, da do sada nije došlo do dramatičnih promena po pitanju onih koji imaju tešku kliničku sliku.

- U ovoj fazi zdravstvene vlasti nisu upozoravale na novu varijantu, osim na podvarijante omikron soja koje cirkulišu u populaciji - rekao je on, prenosi Guardian.

Infektolog Ričard Lesels upozorio je da bi zbog slabljenja imuniteta zbog prethodnih talasa moglo da dođe do ponovnog povećanja slučajeva, ranije nego što se očekivalo.

On je dodao da je udeo podvarijanti sve veći i da ove dve varijante imaju prednost u povećanju slučajeva u odnosu na drugu varijante poput BA.2.

Do sada nije bilo znakova da BA.4 i BA5 izazivaju težu kliničku sliku.

Južna Afrika je od početka pandemije korona virusa prijavila više od 3,7 miliona zaraženih i više od 100.000 preminulih. Kancelarija SZO za Afriku je juče upozorila na porast broja zaraženih na ovom kontinentu.

Viši zdravstveni zvaničnik Nikolas Krisp rekao je u petak da Južna Afrika ima dovoljno vakcina i ne planira da nabavi još. On je dodao da ne planiraju da kupe Fajzer pilule za lečenje kororna virusa, najviše jer su skupe.

Video: Dr Udovičić o razlogu smrtnosti u petom talasu korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    30. april 2022 | 07:46

    A gde je doktor Kon????

  • Knez

    30. april 2022 | 00:19

    Pitajte Belorusiju kako uspeva da zadrži još na granici prvi talas šesti pik. A možda SZO ima odgovora, ajmo novinari ako nije zabranjena tema pišimo.

  • Čeki

    30. april 2022 | 03:57

    Joj pa kako nam svetski moćnici kroje gaće...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA