≫ 

Vanredno stanje od 60 dana: Potpuni haos u Ekvadoru, 9.000 vojnika i policajaca na ulicama

To je drugi put da je predsednik Ekvadora proglasio vanredno stanje da bi se suprotstavio nasilju koje je poraslo od kraja prošle godine

  • 1
Ekvador, zatvor, sukobi

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ekvadora Giljermo Laso proglasio je 60-dnevno vanredno stanje, koje uključuje policijski čas u nekim oblastima i raspoređivanje hiljada pripadnika bezbednosnih snaga, u tri od 24 provincije zemlje, navodeći kao razlog porast kriminala.

Oko 9.000 pripadnika policije i vojske će patrolirati ulicama tokom vanrednog stanja, dok će u pojedinim mestima biti na snazi policijski čas od 23 sata do 5 časova ujutro, precizirale su vlasti u jučerasnjem saopštenju, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

To je drugi put da je Laso proglasio vanredno stanje da bi se suprotstavio nasilju koje je poraslo od kraja prošle godine u Ekavadoru, a vlasti za ovu situaciju krive bande koje krijumčare drogu i ovu zemlju koriste kao tranzitnu tačku za izvoz narkotika u SAD i Evropu.

Vanredno stanje koje je predsednik Ekvadora uveo u oktobru naišlo je na kritike Ustavnog suda, koji je prepolovio njegovo trajanje na 30 dana i saopštio da vojska može samo da pruža podršku u policijskim operacijama, podsetila je britanska agencija.

Video: Dok leševi leže na ulicama, vlasti s ikonom Bogorodice nadleću grad: Samo nas Bog može spasti korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    30. april 2022 | 08:52

    Rešenje bi moglo biti u legalizaciji droge.Zašto ignorisati činjenicu da postoji veliki broj ljudi koji hoće da konzumira opojne droge?Zašto tu potrebu skoro svaka država prepušta kriminalcima, korumpiranim političarima i policajcima, koji se enormno bogate,koji onda prave paravojne formacije i postaju jači nego država.Takođe edukaciju mladih prepuštaju dilerima.Treba država da definiše sistem uzgajanja, proizvodnje i prodaje, da svaka država na tome zarađuje, a da za te budžete osmisli sisteme edukacije.Recimo jedan primer.U jednoj državi kada si herojinski zavisnik, prijaviš se,ubace te u sistem i dobiješ spisak ambulanti gde možeš svaki dan da primiš dozu droge jednom dnevno i tu dođe psiholog malo da popričate .To je dovelo do toga da je smanjen broj obolelih od hepatitisa,AIDS-a,smanjen je broj oružanih pljački,smanjen broj umrlih od predoziranja i na kraju smanjen broj narkomana.Svakom prohibicijom guraš pare u ruke kriminalcima, a stanje je samo gore i gore, jer naravno kriminalci nemaju empatiju, nemaju društvenu odgovornost, već samo potrebu za novcem i moći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA