≫ 

Putinovo stanje komentarisali lekari, šta kažu o spornim snimcima? "Nije dobro, ali nije Parkinson"

Zbog ovih snimaka mnogi su spekulisali da je Putin ozbiljno bolestan

  • 40
Vladimir Putin  Antonio Guterres Antoni Gutereš UN Foto: Profimedia/TASS/Vladimir Astapkovich

Od američkog senatora Marka Rubija, preko univerzitetskih profesora - politikologa, do britanskih tabloida, čini se da se mnogi dobro razumeju u zdravlje ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Deutsche Welle.

Tokom 12-minutnog video-snimka sa sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Putin je prikazan kako se pogrbljen, čvrsto pridržava za sto, i kako udara nogom, dok mu je lice bilo primetno natečeno.

Taj video je uzburkao duhove komentatora na društvenim mrežama, uključujući i bivšu zastupnicu Konzervativne stranke Velike Britanije Luis Mensč, koji su na Twitter-u došli do zaključka da ruski predsednik ima Parkinsonovu bolest.

Tu tvrdnju takođe su izneli i brojni britanski tabloidi. Njihovi tekstovi i drugi medijski sadržaji uključivali su komentare profesora strateških komunikacija, nekoliko političkih analitičara i stručnjaka za govor tela. Ali među njima nije bilo lekara.

Bez pregleda nema dijagnoze

To verovatno nije slučajnost.

- Pravi neurolozi to verovatno neće komentisati jer su naučeni da nikada ne komentarišu zdravlje osoba koje nisu njihovi pacijenti - rekao je za DW Džon Hardi, neurogenetičar sa britanskog Instituta za istraživanje demencije.

Naglašavajući činjenicu da je on neurogenetičar, a ne neurolog, podelio je svoje mišljenje o Putinovom zdravstvenom stanju kao neko ko se bavi proučavanjem bolesti mozga.

- Prema mom mišljenju, nema znakova parkinsonizma. On nije izgledao dobro, ali to nije Parkinsonova bolest - rekao je Hardi za DW.

Rej Šadhuri, neurolog sa Univerziteta u Londonu, slaže se s njim.

- Gledajući taj kratak snimak ne mogu naći dokaze na temelju kojih bih mogao reći da kod Putina postoji parkinsonizam - izjavio je Šadhuri za DW.

Parkinsonovu bolest i parkinsonizam je neverovatno teško dijagnostifikovati i mogu se samo utvrditi detaljnim neurološkim pregledom te osobe, pojasnio je on.

- Oticanje lica ili drhtanje mogu biti uzrokovani mnogim razlozima, a ja nisam primetio nikakvo drhtanje - rekao je neurolog.

Kerolin Rasel, izvršna direktorka Parkinson's UK, ponovila je Hardijeve stavove, kada su je pitali za stručno mišljenje o tom snimku.

Ona je istakla da je Parkinsonova bolest kompleksno stanje s preko 40 simptoma u rasponu od fizičkih do mentalnih, kao i da ju je zbog toga nemoguće dijagnostifikovati pomoću 12-minutnog videa.

- Ona na svakoga utiče. Bez definitivnog dijagnostičkog testa, to je nešto što se može potvrditi samo nakon pregleda od strane neurologa ili specijaliste. Medijske i spekulacije na internetu su beskorisne - kaže Rasel.

Spekulacije se šire jer Kremlj ćuti?

Nije neuobičajeno da ljudi nagađaju o zdravstvenom stanju najmoćnijih svetskih lidera. Mediji su pomno pratili bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je bio pozitivan na kovid-19 u 2020. godini, kao i epizode drhtanja bivše nemačke kancelarke Angele Merkel 2019. i operaciju debelog creva pape Franje tokom prošlog leta.

Već godinama iz Kremlja se ništa ne govori o Putinovom zdravstvenom stanju, što je novinare i politikologe podstaklo da analiziraju svaki potez ruskog predsednika, pokušavajući da otkriju bilo kakav znak slabosti ili bolesti.

Glasine u kojima se tvrdi da Putin ima rak štitne žlezde, ozbiljne probleme s leđima, pa čak i psihozu, postale su deo standardnog medijskog diskursa vezanog za Putina.

To se pogoršalo tokom pandemije kovida 19, kada se Putin nalazio u potpunoj izolaciji, odbijajući da se približi drugim svetskim liderima na globalnim samitima i konferencijama, i zahtevajući od onih s kojima se susretao da se pre toga izoluju i testiraju.

Sukobi u Ukrajini doveli su do toga da mediji i analitičari nagađaju da je s izolacijom ruski predsednik većinu obaveštajnih podataka dobijao od nekolicine određenih osoba koje su možda govorile, a možda i nisu, punu istinu, te da je mogao da zapadne u stanje narcisoidne psihoze.

"Čini se da su novinari prihvatili tu ideju kao način da objasne rusku ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu. Je li Putin na samrti i želi li zahvaljujući tom ratu ostaviti svoj trag u istoriji, ili je uistinu vođen nekom vrstom psihoze - nema nikakvih informacija iz Kremlja i sve se temelji na spekulacijama. I na kraju, niko - ni komentatori na Twitter-u, ni neurolozi koji gledaju video klipove koje je Kremlj objavio, ni takozvani stručnjaci za Rusiju - ne znaju šta se događa u Putinovom mozgu", navodi Deutsche Welle.

Video: Srdačan poljubac, a onda razgovor za malim stolom: Sastanak Putina i Aleksandra Lukašenka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA