≫ 

Zelenski o antisemitskoj izjavi Lavrova: Nemam reči, Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica "što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje", tvrdeći da je "lider nacističke Nemačke Hitler takođe imao jevrejske krvi“

  • 17
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Rusija je zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata, rekao je ukrajinski predsjednikVolodimir Zelenski u svom redovnom noćnom video obraćanju komentarišući izjavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je "Adolf Hitler imao jevrejske  krvi" i da su "najžešći antisemiti obično Jevreji".

- Takve antisemitske izjave znače da je Rusija zaboravila sve lekcije Drugog svetskog rata. A možda ih nikad nisu ni naučili - rekao je Zelenski.

Zelenski ističe da su izjave Sergeja Lavrova izazvale žestoku reakciju Izraela i da ih je šef diplomatije Izraela nazvao "neoprostivim i skandaloznim", dodajući kako "Jevreji nisu ubijali sami sebe u Holokaustu".

- Zbog takvih izjava danas imamo velik skandal u Izraelu. No, iz Moskve ne čujemo nikakve reči izvinjenja. Samo tišinu. Kako tako nešto može biti rečeno uoči godišnjice pobede nad nacizmom? Te reči znače da šef ruske diplomacije krivi Jevreje za zločine nacista. Nemam reči... - rekao je Zelenski.

Podsećamo, ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova što je uporedio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa Adolfom Hitlerom i označio tu izjavu kao „neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku“. Lapid je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, preneli su izraelski mediji.

- Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda - rekao je Lapid.

Dani Dajan, predsedavajući Memorijalnog centra Holokausta, Jad Vašem, u Jerusalimu, je takođe kritikovao izjave Lavrova, označivši ih „opasnim i za svaku osudu“ i ocenivši da je Lavrov „pretvorio žrtve u zločince, na osnovi potpuno lažne tvrdnje da je Hitler bio jevrejskog porekla“. On je rekao i da se protivi što se Ukrajinci nazivaju nacistima jer „to iskrivljuje termin i nanosi štetu žrtvama nacizma“.

Lavrov je u nedelju izjavio da činjenica što je Zelenski Jevrejin ne negira nacističke elemente njegove zemlje, tvrdeći da je lider nacističke Nemačke Hitler takođe „imao jevrejske krvi“.

- Zelenski je Jevrejin? Hitler je takođe imao jevrejsko poreklo. Najveći antisemiti su upravo Jevreji - rekao je Lavrov za italijanske medije.

U tom intervjuu je šef diplomatije Rusije optužio SAD i Kanadu da obučavaju neonacističke jedinice koje su sada uključene u ukrajinsku vojsku, aludirajući na one čije je uporište u železari Azovstal u ukrajinskomm gradu Marijupolj.

Postoje dokumenta koja „potvrđuju da su Amerikanci i posebno Kanađani odigrali vodeću ulogu u pripremanju ultra-radikalnih otvoreno neonacističkih jedinica za Ukrajinu - rekao je Lavrov, ali nije naveo na kakve dokumente aludira. U itervjuu je Lavrov takođe rekao da su se NATO i EU prepustili dominaciji Vašingtona i da je Vašington odlučio da svet mora sada biti monopolaran.

Ministar spoljnih poslova Rusije je ocenio da bi Zelenski mogao da promoviše mir između Ukrajine i Rusije kada bi prestao da daje „zločinačke instrukcije“ svojim nacističkim vojnicima, kako je rekao.

Kremlj saopštio da je 24. februara pokrenuo specijalnu vojnu operaciju da demilitarizuje i denacifikuje Ukrajinu, tvrdeći da je cilj razoružavanje i poraz nacionalista u toj zemlji, podsećaju agencije.

Kijev i zapadni saveznici su to odbacili ko lažan izgovor za invaziju. Od početka invazije obe strane u sukobu su upoređivele svoje protivnike sa nacistima i optuživale ih za genocid.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    3. maj 2022 | 09:37

    Ako Hitlerova majka imala jevrejske krvi logično je da je ima i on. Na kraju krajeva nije ni prvi ni jedini koji je mrzeo svoje poreklo. Pa ko je klao srbe u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima. Ko su muslimani iz Bosne? Da nisu dispeli u Bosnu sa Marsa?

  • SSSR

    3. maj 2022 | 09:53

    Pa da , zaboravili ste vi fasisti i nacisti lekcije. Da ko krene na Rusiju bude porazen. Opet pokusavaju nemoguce, lako se boriti jos 2,3 meseca, al kad dodje zima, opet, nacisti zaboravili. Kao i svi verni psi nacista ( poljaci, litvanci, ukrajinci, ustase, itd...) Psi rata. Verne sluge zapada zaboravljaju sta je Ruski Medved.

  • Filip

    3. maj 2022 | 08:06

    Evropa i svet su zaboravili lekcije iz drugog svetskog rata pa Rusija mora ponovo da vas uci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA