Britanske vlasti suočene sa tužbom Ukrajinaca: Kasne sa izdavanjem viza zbog administrativnih propusta

U pripremi je grupna tužba više stotina Ukrajinaca koji su se pre nekoliko nedelja prijavili da otputuju u Veliku Britaniju, ali čiji su slučajevi zaglavljeni u "haotičnom" administrativnom postupku

  • 5
London, Velika Britanija, Ujedinjeno Kraljevstvo Foto: Pixabay/ichigo121212

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel suočena je sa tužbama Ukrajinaca koji ne uspevaju da dobiju britanske vize zbog administrativnih propusta i kašnjenja, a suočeni su sa ratnim opasnostima i traumama.

U pripremi je grupna tužba više stotina Ukrajinaca koji su se pre nekoliko nedelja prijavili da otputuju u Veliku Britaniju, ali čiji su slučajevi zaglavljeni u "haotičnom" administrativnom postupku, saznaje londonski dnevnik Gardijan.

Dobrotvorne organizacije saopštile su da se program "Domovi za Ukrajince" mora hitno revidirati jer je ugrozio decu i izazvao dodatnu traumu pored "već postojeće traume zbog rata sa Rusijom".

Nakon što su poslanici britanskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog ukrajinskih porodica koje čekaju i po pet nedelja na informaciju o statusu svog zahteva za izdavanje viza, vlada je priznala da je svesna da postoji problem.

Prema najnovijim zvaničnim podacima, 59.000 ljudi ima odobrene vize, ali još nisu stigli u Veliku Britaniju, a samo 15 odsto od 74.700 Ukrajinaca koji su se prijavili za britansku pomoć stiglo je do Velike Britanije.

Među 59.000 Ukrajinaca kojima je viza odobrena veliki je broj onih koji o tome nisu obavešteni.

Video: Poljska granica preplavljena izbeglicama: Veliki broj Ukrajinaca traži utočište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    3. maj 2022 | 08:44

    Енглези су смеће и они гледају само себе а ови јадничци ће проћи као и они сиријци, афганистанци , ... важно је да наоружавају Украјину и да воде рат против Русије до посљедњег Украјинца.

  • ZAC

    3. maj 2022 | 08:58

    E moji Ukrajinci nista vi nevidite dalje od nosa ,Englezi i Amerikanci su vas gurnuli u rat , bas njih briga dali cete izginuti vazno je da oni imaju svoje interese.

  • sasa

    3. maj 2022 | 08:44

    to su briti kad * pomazu *

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA