≫ 

Severna Koreja lansirala balističku raketu: Japanci tvrde da je letela 600 km

Raketa je lansirana iz Sunana, oblasti severnokorejskog glavnog grada Pjongjanga, saopštio je zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje

  • 2
Kim Jong Un, Kim Džong Un, Severna Koreja, raketa Foto: Profimedia/AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Severna Koreja je u sredu ispalila balističku raketu u vode kod svoje istočne obale, izvestili su Japan i Južna Koreja.

Raketa je lansirana iz Sunana, oblasti severnokorejskog glavnog grada Pjongjanga, saopštio je zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje.

U međuvremenu, zamenik japanskog ministra odbrane Makoto Oniki rekao je da se procenjuje da je projektil leteo na maksimalnoj visini od oko 800 kilometara na rastojanju od oko 500 kilometara pre nego što je pao u more izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Ovo je prvo lansiranje od Severne Koreje od vojne parade 25. aprila, na kojoj je lider Kim Džong Un obećao da će pojačati svoj razvoj nuklearnog oružja. Među naoružanjem prikazanim na paradi u Pjongjangu bila je interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 (ICBM), višestruki džinovski raketni bacači i balistička raketa lansirana sa podmornica.

- Istinskom miru se može verovati i nacionalno dostojanstvo i nacionalni suverenitet mogu biti garantovani moćnom snagom samoodbrane koja može da pobedi neprijatelja - rekao je Kim u izjavi koju je objavila državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) posle parade.

Južnokorejski zvaničnik upozorava da Severne Koreja ne govori celu istinu o najnovijem testu ICBM i ističe da je prva misija njegovih nuklearnih snaga bila „odvraćanje od rata“, ali ako bilo ko pokuša da „odnese fundamentalne interese naše zemlje, naše nuklearne snage neće imati drugog izbora osim da izvrše svoju drugu misiju“. Nije precizirao šta će biti ta druga misija.

Današnji test je 13. u ovoj godini koji je sprovela Severna Koreja, uključujući i test 16. marta za koji se pretpostavlja da nije prošao. Poređenja radi, sproveo je samo četiri testa u 2020. godini, a osam u 2021. godini.

Među ovogodišnjim testovima bilo je lansiranje ICBM-a 24. marta, prvi test tog oružja u Severnoj Koreji u više od četiri godine.

Japan: Projektil Severne Koreje leteo 600 km

Povodom novog severnokorejskog lansiranja balističke rakete, oglasio se i Japan, koji je danas saopštio da je projektil leteo 600 kilometara.

Raketa kratkog dometa SLBM je ispaljena iz voda u blizini istočnog severnokorejskog grada Sinpo oko 14.07 sati po lokalnom vremenu, saopštio je južnokorejski šef Združenih vojnih snaga.

SAD i regionalni partneri razmatraju mogućnost da Pjongjang izvodi prvi nuklearni test još od 2017. godine, prenela je agencija Kjodo.

Japanski ministar odbrane Nobuo Kiši je takođe rekao da deluje da je Severna Koreja ispalila SLBM projektil, dodavsi da je leteo 600 kilometara na visini od oko 50 kilometara.

Projektil je najverovatnije pao u japanskoj ekslkluzivnoj ekonomskoj zoni, a japanska vlada nije dobila izveštaj o šteti, sudeći prema rečima zvaničnika.

Kiši je dodao da je raketni test, 14. ove godine koji je izveo Pjjongjang, prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN i da je to za osudu.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA