≫ 

Devojčica (12) ostala siroče tokom sukoba u Ukrajini: Ponovo je sa svojim dedom, on će se starati o njoj

Ostala je bez oca u eksploziji u Mariupolju, njena majka je umrla dok je još bila beba

  • 2
Alexsandr Kira Obedinsky devojčica Ukrajina Foto: Društvene mreže

Dvanaestogodišnje siroče iz Mariupolja, koje je završilo u Donjecku pod kontrolom Rusije nakon što je povređeno u eksploziji u kojoj je poginuo njen otac, otpuštena je iz dečije bolnice u Kijevu kako bi započela novi život nakon što se ponovo spojila sa svojim dedom.

To je, možda, početak kraja patnje koju je Kira Obedinski (12) pretrpela u poslednja dva meseca.

Pre nego što je napustila bolnicu u utorak, posetio ju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i poklonio joj iPad. Bio je to trenutak, rekao je Aleksandar Obedinski (67) kojeg će se njegova unuka zauvek sećati.

- Nije mogla da veruje da joj se to dešava. Sada su nam svima potrebne pozitivne emocije, pa tako i Kiri - ispričao je Aleksandar.

Kirin život u poslednja dva meseca bio je jedva verovatan. U prvim nedeljama sukoba u Ukrajini, Kira se sa svojim ocem Evgenijem i njegovom partnerkom Anjom i njenom decom skrivala u podrumu komšijske kuće u Mariupolju. Zgrada je direktno pogođena, a dok su Kiru i ostale spasioci izvlačili iz ruševina, Evgenij nije preživeo, ostavljajući mladu devojčicu, čija je majka umrla dve nedelje nakon njenog rođenja, kao siroče.

U danima nakon toga, Anja je odlučila da mora da pokuša da izvuče Kiru i drugu decu iz Mariupolja, ali dok je grupa hodala kroz ruševine uništenog grada, jedno od njih je stalo na minu. U haosu koji je usledio, Kira je navodno završila u rukama ruskih vojnika koji su je, dok je krvarila od gelera po licu i telu, odveli u regionalnu bolnicu u Donjecku u delu regiona Donbasa koji kontrolišu Rusi. U narednim nedeljama, Kira se čak pojavljivala na ruskoj državnoj televiziji kao primer ukrajinskog civila sa kojim se dobro postupa.

Aleksander je primio video poziv od nje, što mu je pružilo olakšanje, ali ga je i uznemirilo, jer su se pojavljivali izveštaji o nasilnom odvođenju ukrajinskih civila u Rusiju.

Tada se među Kirinim posetiocima u bolnici našla i zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk koja je pozvala Aleksandra preko mobilnog telefona.

- Trudio sam se da nađem nekoga ko bi mogao da mi pomogne, iz ukrajinske vlasti i sve do kojih sam mogao da dođem. Kucao sam na sva vrata, Crveni krst, našu vlast, svugde. Irina Vereščuk me je pozvala 15. aprila i rekla mi da je moguće vratiti Kiru, ali da bih to uradio, morao sam da idem u Donjeck. Pitala je da li sam spreman da to uradim, uz bezbednosne garancije predsednika Zelenskog. Rekao sam da sam spreman i poveli su me - ispričao je Aleksandar koji je stigao u Kijev 17. aprila da razgovara o logistici.

Potom je opisao putešestvije do unuke.

- Onda smo otišli ​​u Poljsku, iz Poljske u Tursku, iz Turske u Rostov u Rusiji, a zatim iz Rostova u Donjeck. Tamo smo prenoćili i ujutro su me odveli da vidim Kiru. Sa mnom je bila još jedna žena. Došla je da vrati svog unuka - prenosi Aleksandar.

Usledio je emotivni susret.

- Bili smo veoma emotivni, oboje - prisećajući se trenutka kada je ugledao Kiru kako izgleda zdravo u farmerkama i džemperu. Ponovo okupljeni deda i unuka vratili su se istim putem u Kijev, stigavši 26. aprila kući. Kira je tada primljena u dečju bolnicu Ohmatdit gde je Zelenski iznenada posetio i dao joj poklon.

Aleksandar još nije razgovarao sa Kirom o smrti njenog oca.

- Ona ne voli da priča o tome, a ja takođe ne želim da razgovaram bez potrebe. Sa njom rade psihoterapeuti. Ona je u redu s obzirom na to šta je proživela. Za sada je u fokusu budućnost. Da, usvojio sam je i sada sam njen zvanični staratelj, tako da će živeti sa mnom, bićemo zajedno. Ostaćemo za sada u Černivcima (grad na jugozapadu Ukrajine) i ne znam šta nas čeka u budućnosti. Videćemo kako će se život odvijati- izjavio je Aleksandar.

Video: Ruševine muzeja u Mariupolju: U šutu se nalaze vredni eksponati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA