≫ 

Na crnoj listi sankcija EU našao se i ruski patrijarh Kiril?

EK je navodno predložila zamrzavanje njegove imovine

  • 23
Patrijarh Kiril Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija predložila je zamrzavanje imovine poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila, izjavio je danas jedan diplomata EU.

Ruski patrijarh je navodno dodat na crnu listu na kojoj se već nalaze stotine oficira i biznismena bliskih Kremlju koje EU optužuje da podržavaju sukob u Ukrajini.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

- Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine. Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte, ali jednostavno mi moramo to da uradimo - rekla je fon der Lajenova i istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabranu uvoza ruske nafte pomorskim i kopnenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate.

Za usvajanje i stupanje na snagu ove mere potrebna je saglasnost svih 27 zemalja članica EU.

Šesti paket sankcija se ne odnosi na Srbiju, zato što se ne pominju zemlje Zapadnog Balkana, tako, snabdevanje naše rafinerije naftovodom ''Janaf'' preko Hrvatske ne bi trebalo da bude ugroženo.

Video: Ruska nagazna mina joj raznela noge a sada je pogledala sreća: Udala se ukrajinska medicinska sestra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😔😔😔

    4. maj 2022 | 16:49

    Sramno. Doslo je vreme kad fukara progivori, a pametan zacuti.

  • Nikolas

    4. maj 2022 | 18:54

    RUSIJA DA UVEDE PAPI SANKCIJE JER PODRZAVA FASISTE U UKRAJINI I POZIVA KATOLIKE I PROTESTANTE U RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA!!!!

  • Mocart

    4. maj 2022 | 17:12

    Nije se tome ni cuditi jer Kiril opravdava Putinov napad i rat u Ukrajini. Umesto da apeuje na mir i prestanak i rata i stradanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA