≫ 

Putin se izvinio zbog izjave Lavrova: Gutereš kaže da je u toku treća evakuacija civila iz Mariupolja

* EU nastavlja danas razgovor o embargu na uvoz ruske nafte * Šolc: Sankcije će ograničiti ekonomske izglede Rusiji u narednim decenijama * Gutereš: Kriza bez ukrajinske i ruske proizvodnje hrane

Ukrajina Rusija Rat Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 71. dan.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je juče detalje Evropskom parlamentu o predlozima za šestu rundu sankcija Rusiji. Vrhunac predloga je fazni embargo na uvoz ruske nafte.

Ona je rekla da šesti paket sankcija podrazumeva potpunu zabranu uvoza sve ruske nafte, pomorskim i kopnenim cevovodima, i sirovu naftu i rafinisanu.

Nakon što je Evropska unija najavila šesti paket sankcija protiv Rusije, američki predsednik Džo Bajden je rekao da su SAD "uvek otvorene za dodatne sankcije".

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je juče da su "SAD u stalnim razgovorima sa svojim partnerima u vezi sa uvođenjem novih sankcija Rusiji i mogle bi da preduzmu dodatne akcije kako bi izvršile pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju na Ukrajinu".

Ona je rekla na konferenciji za novinare koju je organizovao The Wall Street Journal da se ne razmatraju bilo kakve konkretne akcije, ali je dodala da je usvajanje novih mera verovatno ako Rusija nastavi rat protiv Ukrajine.

Rusija je juče zabranila ulazak u zemlju premijeru Japana Fumiu Kišidi, kao i ministrima spoljnih poslova, odbrane, finansija i pravosuđa i generalnom sekretaru vlade.

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je neprihvatljiva odluka Rusije da zabrani ulazak u tu zemlju njemu i nizu drugih japanskih zvaničnika i državljana, optuživši Moskvu da snosi punu odgovornost za stanje trenutnih bilaterlanih odnosa dveju zemalja.

Sankcijama je obuhvaćeno ukupno 63 državljana Japana.

Iz časa u čas:

00:35 Fidži zaplenio jahtu ruskog oligarha od 300 miliona dolara

Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova vrednu 300 miliona dolara na zahtev SAD, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravosuđa.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu.

Vlasti u više zemalja zaplenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Kerimovu su američke sankcije uvedene 2014. i 2018. godine zbog ruskih akcija u Siriji i Ukrajini. Takođe je pod sankcijama Evropske unije, preneo je Glas Amerike.

Radna grupa Ministarstva pravosuđa pod nazivom "Kleptozaplena" (KleptoCapture) usredsređena je na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine da bi opteretila finansije ruskih oligarha i tako izvršila pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Luksuzno plovilo, Amadea stiglo je na Fidži prošlog meseca posle 18-dnevnog puta preko Pacifika, od Meksika.

Ministarstvo finansija je označilo Kerimova kao člana grupe ruskih oligarha koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene aktivnosti širom sveta, uključujući i okupaciju Krima.

00:20 The Guardian: EU uvodi sankcije Alini Kabajevoj

Evropska unija planira da uvede sankcije Alini Kabajevoj, navodno blisko povezanoj osobi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi The Guardian.

Dva izvora su saopštila Guardian-u da je EU predložila sankcije za Kabajevu, bivšu olimpijsku gimnastičarku.

SAD i EU su već sankcionisale Putinove ćerke Jekaterinu Vladimirovnu Tihonovu i Mariju Vladimirovnu Voroncovu.

23:57 Zelenski: Evakuacija iz Mariupolja nastavljena danas

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je evakuacija civila iz Mariupolja nastavljena danas, ali nije precizirao koliko je ljudi uspelo da izađe iz okupiranog grada.

U video obraćanju Zelenski je danas rekao i da ruske snage i dalje jurišaju na gradsku čeličanu Azovstal i granatiraju postrojenje u koejm se kriju civili i vojne snage, prenosi Rojters.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk najavila je da će nova evakuacija iz lučkog grada Mariupolja biti sutra u podne po lokalnom vremenu.

23:36 Džordž Buš nazvao Zelenskog "Vinstonom Čerčilom našeg vremena"

Bivši američki predsednik Džordž V. Buš održao je video razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak ujutru i postavio sliku sa video poziva na Instagram.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by George W. Bush (@georgewbush)

Buš je tada nazvao Zelenskog "Vinstonom Čerčilom našeg vremena" i "zahvalio predsedniku na njegovom vođstvu, njegovom primeru i posvećenosti slobodi".

23:04 Verešcuk najavila za sutra evakuaciju civila iz Mariupolja

Pojavili su se još neki detalji o planovima za još jedan pokušaj evakuacije kako bi se spasili civili zarobljeni u opkoljenom gradu Mariupolju, prenosi BBC.

- Sutra, 6. maja, biće evakuacija iz Mariupolja u Zaporožje - napisala je zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk na Fejsbuku.

Ona kaže da bi stanovnici trebalo da se okupe u petak u 12:00 po lokalnom vremenu (09:00 GMT) u blizini tržnog centra Port Siti u Mariupolju, ne pružajući dalje detalje.

22:53 Džil Bajden će provesti Majčin dan sa ukrajinskim izbeglicama

Prva dama Sjedinjenih Država Dil Bajden planira da napusti Vašington i otputuje na četvorodnevnu turneju po Rumuniji i Slovačkoj kako bi istakla predanost SAD ukrajinskim izbeglicama.

Džil Bajden Tanjug/AP

22.15 Gutereš: U toku treća evakuacija civila iz Mariupolja

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da je u toku treća evakuacija civila iz ukrajinskog lučkog grada Mariupolja i opkoljene čeličane Azovstal.

Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet crvenog krsta (ICRC) su tokom protekle nedelje pomogli da gotovo 500 civila napusti to područje.

Gutereš je u obraćanju Savetu bezbednosti odbio da iznese detalje nove operacije da bi izbegao podrivanje mogućeg uspeha.

21:30 Borelj: Blizu sporazum o novim sakcijama, ovog puta i nafta

Zemlje EU su već gotovo postigle dogovor o novom paketu sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu, rekao je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

- Nadam se da će postići sporazum, gotovo da je on spreman. Potreban nam je taj sporazum zato što još moramo da pojačamo ekonomski i finansijski pritisak na Rusiju - kazao je Borelj.

20:20 Šolc i Bajden saglasni o nastavku podrške Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se danas tokom telefonskog razgovora da neće priznati nikakve ruske "teritorijalne dobitke" u Ukrajini, saopštio je portparol nemačke vlade.

Dvojica lidera su takođe osudila nedavne komentare kojima Kremlj želi da diskredituje demokratsko i legitimno ukrajinsko rukovodstvo, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Šolc i Bajden su se složili da Ukrajinu treba i dalje suštinski i kontinuirano podržavati u njenom legitimnom pravu na samoodbranu, navodi britanska agencija.

20:14 Lukašenko: Ne lažite za Buču, znamo ko je to organizovao

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je danas da će se uskoro sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

On se govoreći za Associated Press obratio zapadnim zemljama i pozvao ih da prestanu sa lažima, prenosi TAS S.

- Pre svega, nije trebalo da kao primer navodite Buču i ne znam koliko ste informisani šta se tamo desilo, ali mi znamo ko je organizovao taj šou - rekao je Lukašenko.

19:45 EU sutra raspravlja o šestom paketu sankcija Moskvi

Predstavnici zemalja članica EU će sutra razgovarati o novom paketu sankcija za Moskvu, saopšteno je danas iz francuskog predsedavanja Savetom EU, prenosi TAS S.

Kako se precizira u saopštenju na Tviteru, na dnevnom redu za sutra je predviđena rasprava o šestom paketu sankcija i situaciji oko prehrambene bezbednosti, navodi ruska agencija.

19:27 Šolc: Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok će uskoro posetiti Ukrajinu, nakon što su dve zemlje popravile diplomatske odnose koji su zahladneli zbog odbijanja Kijeva da primi nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

Analena Berbok, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i Štajnmajer imali su korisne razgovore ranije danas, rekao je Šolc na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Šef nemačke države planirao je da poseti ukrajinsku prestonicu sredinom aprila, ali je Kijev odbio da mu poželi dobrodošlicu zbog njegove ranije podrške saradnji sa Rusijom.

Odbijanje Kijeva izazvalo je skandal u Nemačkoj i navelo Šolca da odustane od posete Ukrajinu pre nego što to učini predsednik Nemačke.

18:59 Putin se izvinio zbog izjave Lavrova

Predsednik Rusije Vladimir Putin izvinio se nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je nacistički lider Adolf Hitler imao "jevrejsku krv", saopštio je Izrael, prenosi BBC.

Putin se izvinio u razgovoru sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

U izveštaju Rusije o razgovoru nije pominjano izvinjenje.

17:58 Džonson i Zelenski o obezbeđivanju oružja većeg dometa

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarali su danas o mogućem obezbeđivanju oružja većeg dometa ukrajinskim oružanim snagama od strane Britanije, saopštio je portparol Džonsonove kancelarije.

- Lideri su razgovarali o razvoju događaja na bojnom polju i zahtevima ukrajinskih oružanih snaga, uključujući obezbeđivanje oružja većeg dometa kako bi se sprečilo bombardovanje civila - rekao je portparol, preneo je Rojters.

17:22 Putin: Kijev bi trebalo da naredi ukrajinskim borcima u čeličanama da odlože oružje 

U telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom u četvrtak, Vladimir Putin je rekao da Kijev treba da naredi ukrajinskim borcima u fabrici Azovstal u Mariupolju da odlože oružje.

Smatra se da je ostalo oko 2.000 vojnika.

Ruski predsednik je takođe rekao da je njegova zemlja spremna da obezbedi bezbedan prolaz za civile.

16:34 Moldavija odbila da pošalje vojnu pomoć Ukrajini?

15:48 Ukrajina od početka sukoba dobila više od 12 milijardi pomoći

Ukrajina je dobila više od 12 milijardi dolara u naoružanju i finansijskoj pomoći od početka sukoba sa Rusijom, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Govoreći na donatorskoj konferenciji na visokom nivou u Varšavi, Šmihal je zahvalio liderima Poljske, Švedske i Evropske komisije na njihovoj „nepokolebljivoj podršci Ukrajini tokom celog rata“.

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu danas je prikupljeno 6,5 milijardi dolara, objavio je poljski premijer Mateuš Moravijecki.

15:27 Brnabić: Tri miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini

Srbija će obezbediti humanitarnu donaciju od tri miliona evra za pomoć deci i raseljnima u Ukrajini, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na Medunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, koja je održana u Varšavi.

14:49 Zelenski pozvao Štajnmajera u Kijev

Predsednik Ukrajine pozvao je svog nemačkog kolegu da ga poseti u Kijevu, tokom njihovog telefonskog razgovora.

14:48 Francuska ce izdvojiti dve milijarde dolara za Ukrajinu

Francuska će ove godine povećati ukupnu finansijsku pomoć Ukrajini sa 1,7 milijardi na dve milijarde dolara, izjavio je predsednik ove zemlje Emanuel Makron u video obraćanju na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi.

- Humanitarna pomoć stanovništvu i ekonomska situacija u zemlji usled uništavanja civilne infrastruktrure zahtevaju novi napor međunarodne zajednice - rekao je Makron.

14:39 Čelnik Azova: Rusi su prekršili primirje

Ukrajinski komandant u ruševinama kompleksa Azovstal u Mariupolju snimio je video poruku u kojoj se navodi da se teške borbe nastavljaju.

- Treći je dan kako se neprijatelj probija na teritoriju Azovstala. U toku je žestoka krvava borba - rekao je Svjatoslav Palamar, zamenik komandanta puka Azov.

- Branioci grada se 71 dan sami bore sa nadmoćnim snagama neprijatelja i pokazuju takvu izdržljivost i herojstvo da zemlja mora da zna šta znači biti odan domovini - rekao je Palamar.

On je dodao da su Rusi u četvrtak prekršili obećanje da će dozvoliti civilima da napuste koridore za evakuaciju.

- Rusi su još jednom prekršili obećanje o primirju i nisu dozvolili evakuaciju civila koji se i dalje kriju u podrumima Azovstala. Pozivam svetsku zajednicu da evakuiše civile - rekao je Palamar i uputio apel Zelenskom da pobrine za ranjene vojnike "koji umiru u strašnim mukama od nepravilnog tretmana"

- Dajte priliku da pokupe tela vojnika kako bi Ukrajinci mogli da se oproste od svojih heroja. Na odgovarajući način reagovati na kritičnu situaciju u kojoj se neprijatelj ne pridržava nijedne etičke norme - rekao je on.

14:05 "Od zaplenjene ruske imovine obnoviti Ukrajinu"

Evropska unija bi trebalo da konfiskuje i proda rusku imovinu koju je zaplenila kroz sankcije i da koristi prihode za obnovu Ukrajine, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

- Apsolutno sam ubeđen da je ovo izuzetno važno ne samo za zamrzavanje imovine, već i za omogućavanje konfiskovanja, stavljanja na raspolaganje za obnovu Ukrajine - rekao je u intervjuu novinskoj agenciji Interfaks-Ukrajina.

On je dodao da je ovo pitanje pravičnosti.

- Ne samo ideje da se imovina zamrzne, već i konfiskacije da se ovaj novac stavi na raspolaganje ukrajinskim vlastima za zatečeno poverenje i za sve ove ciljeve koje sam pomenuo, posebno za obnovu zemlje, je pitanje pravičnosti, pitanje pravde - rekao je Mišel.

13:40 Potresna poruka mališana iz Mariupolja

12:59 Rusija vežbala simulirane nuklearne raketne udare u Kalinjingradu?

12:23 Moskva negira da su ruske trupe upale u Azovstal

Kremlj je negirao da su ruske trupe jurišale na čeličanu Azovstal u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, gde su ukrajinski borci i civili zarobljeni, i rekao je da tamo funkcionišu humanitarni koridori.

Dmitrij Peskov je na pitanje da li je istinita tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe provalile na teritoriju fabrike uputio novinare na prethodno naređenje predsednika Vladimira Putina da ne jurišaju u elektranu.

12:04 Funkcionišu humanitarni koridori iz Azovstala?

11:45 Rusija proteruje sedam danskih diplomata

11:28 Hrvatska na donatorskoj konferenciji u Varšavi daje Ukrajini pet miliona evra

Hrvatska će Ukrajini pomoći s pet miliona evra na donatorskoj konferenciji koja se danas održava u Varšavi i kojoj će se virtualno obratiti Volodimir Zelenski.

11:23 Zelenski: Zarobljene u čeličani Azovstal moraćemo da evakuišemo bez teške opreme

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je Ukrajina spremna da pomogne u uspostavljanju privremenog primirja u Mariupolju kako bi se bezbedno evakuisali civili iz čeličane Azovstal.

Prema nekim procenama u bunkerima ispod čeličane nalazi se još oko 200 civila.

- Biće nam potrebno vreme da se ljudi izvuku iz tih bunkera i podzemnih skloništa. U sadašnjim uslovima nećemo moći da koristimo tešku opremu, moraćemo da ih izvučemo ručno - rekao je Zelenski u video poruci.

11:05 Lukašenko: Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Moskvom

Predsednik belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da zvanični Kijev nije zainteresovan da pregovara sa Rusijom.

- Zašto Ukrajina, na čijoj se teritoriji zapravo vodi rat i čiji ljudi ginu, nije zainteresovana za pregpovore - pitao se Lukašenko u intervjuu ua AP.

On je zatim rekao i da Ukrajina provocira Rusiju.

10:42 Papa: NATO možda olakšao da dođe do napada na Ukrajinu

Papa Franja Tanjug/AP

10:09 Rusi tvrde da su za noć ubili 600 Ukrajinaca

Rusija je jutros saopštila da je njena artiljerija tokom noći pogodila više ukrajinskih položaja i uporišta, ubivši 600 boraca. Ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da su njihove rakete uništile vazduhoplovnu opremu na aerodromu Kanatovo u ukrajinskoj centralnoj Kirovogradskoj oblasti i veliko skladište municije u južnom gradu Nikolajevu.

Nije bilo moguće nezavisno proveriti ove navode, a ukrajinska strana se nije oglasila još ovim povodom.

09:43 Vučić: Nije problem samo gas, nego i nafta

09:19 Rusi tvrde da su ponovo gađana sela u oblasti Belgoroda

Načelnik Belgorodskog okruga tvrdi da su iz pravca Ukrajine gađana dva sela i da je napad još u toku. Kako navodi, gađana su sela Žuralevka i Nehotevka, koji se nalaze uz granicu Hersonske oblasti.

08:22 Njujork tajms objavio da su SAD pružale obaveštajne podatke Ukrajini

Sjedinjene Države su pružile obaveštajne podatke koji su pomogli ukrajinskim snagama da ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u ratu u Ukrajini, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Pomoć za ciljanje deo je poverljivih napora Bajdenove administracije da Ukrajini pruži obaveštajne podatke na bojnom polju u realnom vremenu, navodi list. Vašington je, kako se izveštava, Ukrajini dostavio detalje o očekivanim kretanjima ruskih trupa i lokaciji i druge detalje o ruskom mobilnom vojnom štabu, a Ukrajina je kombinovala tu pomoć sa sopstvenim obaveštajnim podacima za izvođenje artiljerijskih udara i drugih napada u kojima su ubijeni ruski oficiri.

08:06 Ruske snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njene snage uvežbavale simulirane nuklearne raketne napade u Kalinjingradu, zapadnoj enklavi koja se nalazi između Poljske i Litvanije.

Kako se navodi u saopštenju, praktikovana su simulirana "elektronska lansiranja" mobilnih balističkih raketnih sistema Iskander sa nuklearnom sposobnošću, prenosi Gardijan.

08:02 Ukrajina tvrdi da se nastavljaju ruski napadi na fabriku Azovstal, dok Moskva obećava prekid vatre

Rusija je saopštila da će od četvrtka primeniti prekid vatre na tri dana kako bi omogućila evakuaciju više civila iz fabrike Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju.

- Ruske oružane snage će od 8 do 18 časova (po moskovskom vremenu) 5, 6. i 7. maja otvoriti humanitarni koridor sa teritorije metalurškog kombinata Azovstal za evakuaciju civila - saopštilo je Ministarstvo odbrane u sredu.

- Tokom ovog perioda, ruske oružane snage i formacije Donjecke Narodne Republike će jednostrano prekinuti bilo kakva neprijateljstva - dodaje ministarstvo.

Međutim, ukrajinski zvaničnici u nedavnom izveštaju ukrajinskog generalštaba oružanih snaga tvrde da Rusija "nastavila ofanzivu na Mariupolj kako bi preuzela kontrolu nad fabrikom", rekavši da se teške borbe nastavljaju i da Rusija fokusira svoje napore na blokiranje i pokušaje da uništi ukrajinske jedinice stacionirane u zoni čeličane Azovstal.

07:49 Zelenski saopštio da je još jedan novinar poginuo u Ukrajini 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je novinar Oleksandr Mahov koji je ratovao u Ukrajini kao dobrovoljac, poginuo u borbama u blizini grada Izjuma na severoistoku zemlje. Mahov (36) je najmanje osmi novinar koji je poginuo u Ukrajini, od početka sukoba, prenosi Gardijan.

Mahov, poznat po snimcima iz zona sukoba, takođe je izveštavao sa Antarktika.

- Patriota i iskren, uvek bez sujete. I uvek je bio među najhrabrijima, među prvima u redu - rekao je Zelenski u video obraćanju.

07:35 Kremlj poriče da se sprema da objavi rat Ukrajini 9. maja 

Rusija je odbacila spekulacije da će u narednim danima proglasiti sveopšti rat u Ukrajini kao „glupost” usred spekulacija zapadnih zvaničnika da bi predsednik Vladimir Putin mogao da iskoristi Paradu pobede 9. maja da najavi eskalaciju vojne akcije, prenosi Guardian.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da glasine „uopšte nisu istinite“.

Prošle nedelje, ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da bi moskovska parada - godišnji događaj koji obeležava poraz nacista i kraj Drugog svetskog rata - mogla biti iskorišćena za prikupljanje podrške za masovnu mobilizaciju trupa i ponovni prodor u Ukrajinu.

07:07  Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na "Azovstalj"

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu "Azovstalj", kod Marijupolja. Kako je rekao komandant puka Azov Denis Prokopenko, ukrajinske snage unutar fabrike već drugi dan vode "teške, krvave borbe", prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

- Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja. Situacija je izuzetno teška - rekao je Prokopenko u kratkoj video poruci objavljenoj na Telegramu.

Kako se navodi u medijskim izveštajima, ruske snage su ušle na teritoriju fabrike posle višednevnih napada. Veruje se da se unutra nalazi oko 200 civila, uključujući decu. BBC navodi da nije mogao nezavisno, iz drugih izvora, da proveri izveštaje o ruskom napadu na čeličanu.

07:00 Ukrajina preuzima kontrolu nad naseljima u blizini Hersona

Ukrajina je povratila kontrolu nad nekoliko naselja oko Mikolajeva i Hersona na jugu zemlje, saopštili su vojni zvaničnici. Kako se navodi, zbog uspešnih akcija ukrajinskih branilaca, ruske snage su „izgubile kontrolu nad nekoliko naselja na granici Mikolajevske i Hersonske oblasti“, navodi se u najnovijem obaveštajnom izveštaju ukrajinskog Generalštaba oružanih snaga. Međutim, teške borbe se nastavljaju u Mariupolju, gde ruski okupatori fokusiraju svoje napore na blokiranje i pokušaje da unište ukrajinske jedinice stacionirane u zoni čeličane Azovstal, dodali su zvaničnici. Uz podršku aviona, neprijatelj je nastavio ofanzivu kako bi preuzeo kontrolu nad postrojenjem, navodi se u izveštaju. Rusija takođe „provocira tenzije“ u pridnjestrovskom regionu Moldavije, tvrdi Ukrajina

06:55 Velika Britanija šalje dodatnu pomoć od  53 miliona evra

Velika Britanija obezbeđuje dodatnih 53 miliona evra (45 miliona funti) za pomoć najugroženijima u Ukrajini i na njenim granicama, saopštila je vlada. Novac će ići agencijama UN-a i dobrotvornim organizacijama koje pružaju vitalnu pomoć i podržavaju preživele seksualnog nasilja u ratom razorenoj zemlji, prenosi PA Media. Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je rekla da je Britanija stajala rame uz rame sa narodom Ukrajine tokom ovog sukoba.

Video: Ruševine muzeja u Mariupolju: U šutu se nalaze vredni eksponati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA