≫ 

Sestre iz Jugoslavije pronašle Amerikanku koja im je pomogla dok su bežale od rata: "Bilo je vrlo emotivno"

Dve sestre su godinama tražile nepoznatu Amerikanku koja im je pomogla kad su same bežale bez mame i tate, i konačno su je pronašle

  • 2
Koverta sa porukom za izbeglice iz SRJ

Printskrin: Twitter/Refugeees International

Priča dve devojke, koje su kao male bežale od bombardovanja 1999. iz Jugoslavije, i koje su decenijama tražile Amerikanku koja im je pomogla tako što im je poklonila 100 dolara i zlatne minđuše, podigla je svet na noge. Nakon toliko godina, one su konačno uspele da je pronađu, a za vikend je organizovan i emotivan Zoom poziv između njih.

- Zdravo lepe dame - srećno je rekla Trejsi Pek, a ništa manje uzbuđenja nije bilo ni sa druge strane ekrana.

One su rekle da je razgovor trajao oko sat vremena i da je protekao savršeno.

Radosno i vrlo emotivno onlajn druženje, koje je organizovano u nedelju, ponovo je spojilo Trejsi sa Ajdom Zejn i njenom sestrom Vanjom Kontino, sa kojima se sasvim slučajno prvi put srela 31. maja 1999. godine. Trejsi je na letu iz Amsterdama za Mineanopolis upoznala dve tinejdžerke koje su iz ratom razorene Jugoslavije bežale u SAD.

Kada su joj devojke, koje su tada imale 12 i 17 godina, ispričale da su morale da se odvoje od svojih roditelja, Pek se sažalila nad njihovom tužnom pričom, a onda je odlučila da im da kovertu uz obećanje da je neće otvoriti dok ne izađu iz aviona.

Trejsi je u kovertu stavila novčanicu od 100 dolara, njene zlatne minđuše i ohrabrujuću poruku.

- Žao mi je što je rat u vašoj zemlji izazvalo toliko problema vašoj porodici. Nadam se da će vaš boravak u SAD biti siguran i srećan za vas. Dobrodošle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne, vaša prijateljica iz aviona - pisalo je u kratkoj poruci.

Godinama nakon što se rat završio, Ajda je snimila video koji je organizacija koja pomaže izbeglicama objavila na svom Tviter nalogu.

- Želim da pronađem Trejsi i zahvalim joj se na njenoj velikodušnosti, na ljubaznosti i empatiji. Možete li da mi pomognete da je pronađem - rekla je Ajda u pomenutom videu.

Ona je u videu pomenula da njena "dobra vila" verovatno živi u Minesoti i da jako dobro igra tenis. Pomenuti Tvit stigao je i do Trejsine ćerke Ešli, koja je odmah prepoznala rukopis svoje majke.

- Tražite moju mamu Trejsi Pek. Njen rukopis je prepoznatljiv. Seća vas se sa leta - napisala je Ešli u komentarima ispod videa.

Trejsi je bila šokirana kada je videla da je devojke traže. Zamolila je ćerku da joj pomogne da kontaktira CNN. Kada su novinari utvrdili da se zaista radi o njoj, odlučili su da ih zajedno kontaktiraju.

- Preplavljena sam srećom - rekla je Trejsi.

Tokom razgovora Trejsi je saznala da je Vanja udata i da ima dvoje dece, dok Ajda govori četiri strana jezika i radi za jednu neprofitnu organizaciju u Bostonu koja pomaže mladima da pronađu posao.

Nakon što se ova priča o Trejsinom humanom gestu proširila svetom, mnogi su apelovali da, ukoliko se bilo ko nađe u sličnoj situaciji, obavezno sledi njen primer.

- Dobrota je dar od Boga i besplatna je. To je izbor koji uvek možete da napravite. Učinila sma ono što mislim da treba, kako bih pomogla mladim devojkama. Bog je umešao svoje ruke u ovo, nije slučajno što sam baš ja sela pored njih. Jednostavno znate kada nekom treba da pružite ruku i pomognete mu. Ne potcenjujte moć ljubaznosti, to je ono što čini naš život - rekla je Trejsi.

Video: Milica je poginula u bombardovanju, lik joj oslikan na freski: Drži krst, ima oreol

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • povlen

    5. maj 2022 | 11:01

    Isplakah se♥️♥️♥️Kako me ovakve price najeze!

  • Dejan

    5. maj 2022 | 14:03

    Kad je neko dobar čovek i Bog ga čuva. Svako dobro ovim devojkama,a pogotovu ovoj gospodji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA