≫ 

Potopljen "Admiral Makarov"? Pojavile se informacije da je pogođena ruska fregata, oglasio se Peskov

Nakon dramatičnog potonuća raketne krstarice "Moskva", ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je raketna fregata "Admiral Makarov"

  • 19
Admiral Makarov Foto: Profimedia

Stručnjaci OSINT-a (Open Source Intelligence) koji analiziraju obaveštajne podatke iz javnih izvora objavili su kako su se pojavile nezvanične informacije da je možda pogođena i potopljena fregata ruske mornarice "Admiral Makarov" i to projektilom Neptun, kao i krstarica „Moskva“.

Informacija o potapanju fregate iz klase "Admiral Grigorovič" nije potkrepljena dokazima, a OSINT navodi kako će detaljno istražiti sve vezano uz ove spekulacije i obavestiti javnost. Nedugo potom iz Kremlja su saopštili da nemaju informacije o ovome.

Podsetimo, nakon dramatičnog potonuća raketne krstarice "Moskva", ruska Crnomorska flota ostala je na samo tri glavna površinska borbena aduta, a najbolji i najvažniji od njih je raketna fregata "Admiral Makarov".

Potonuće "Moskve", zajedno s ranijim uništenjem desantnog broda Crnomorske flote „"aratov“ nakon očitog gađanja ukrajinskim balističkim projektilom, prestrašilo je zapovednike flote pa su povukli ratne brodove dalje od obale. Kad ratni brodovi isplove s Krima, obično se drže oko 100 milja od ukrajinske obale izvan dometa projektila Neptun.

Međutim, ta udaljenost sprečava fregatu da radi svoj posao, a to je da štiti ostala plovila Crnomorske flote od vazdušnog i raketnog napada. Držanje na sigurnoj udaljenosti značilo je da fregate nisu bile u poziciji pomoći kada je ukrajinska mornarica prošle sedmice dronom potopila dva jurišna čamca kod Zmijskog ostrva.

Admiral Makarov porinut je 2017. godine, i najmodernije je plovilo u svojoj klasi. Sve tri ruske fregate klase "Admiral Grigorovič" pripadaju Crnomorskoj floti. Naoružane su s 24 rakete zemlja-vazduh srednjeg dometa i osam krstarećih projektila „Kalibr“. Ove krstarice mogu služiti kao pratnja drugim plovilima, ali i napadati ciljeve na moru i kopnu - nisu veliki brodovi kao potopljena „Moskva“. Svaki ima oko 200 članova posade.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iioo

    6. maj 2022 | 15:18

    Ruska bruka svaki dan sve veca da ne pricamo da su vec izgubili 25000 ljudi.

  • jerko

    6. maj 2022 | 15:27

    Jače lekove za Putina molim..

  • Raša

    6. maj 2022 | 15:55

    Nerviraju ga opasno. Bacice atomsku u besu pa ce se ovi sto se sad slade hvatati za glave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA