≫ 

U Velikoj Britaniji potvrđen slučaj majmunskih boginja

Prvi registrovani slučaj ovog virusa u Velikoj Britaniji bio je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva

  • 12
Monkeypox majmunske boginje Foto: Shuttertstock

Jednom pacijentu u Velikoj Britaniji dijagnostikovan je virus majmunskih boginja, saopštila je britanska zdravstvena agencija.

Pacijent jse nedavno vratio iz Nigerije, gde se veruje da se i zarazio.

On se sada leči u posebnoj jedinici na Infektivnoj klinici u Londonu.

- Majmunske boginje su retka virusna infekcija od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja - saopštila je britanska zdravstvena agencija, prenosi BBC.

UKHSA je saopštila da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je rizik po javno zdravlje veoma nizak. 

- Kao meru predostrožnosti, stručnjaci UKHSA blisko sarađuju sa kolegama iz NHS-a, a plan je i da kontaktiraju ljude koji su možda bili u bliskom kontaktu sa osobom kako bi se testirali i dobili neophodne informacije - saopšteno je.

Prvi registrovani slučaj ovog virusa u Velikoj Britaniji bio je 2018. godine, a od tada su zdravstvene vlasti potvrdile nekoliko slučajeva.

Prvi simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u leđima, otečeni limfni čvorovi, drhtavica i iscrpljenost, saopštila je UKHSA.

Može se razviti osip, koji se najčešće pojavljuje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Virus može da se prenese kada se osoba nađe u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, preko rane natelu, preko respiratornog trakta i sluzokožu oka, nosa ili usta.

Takođe, može se preneti kontaktom sa zaraženim životinjama kao što su majmuni, pacovi i veverice ili preko predmeta koji je kontaminiran  virusom poput posteljine i odeće.

Video: Matić, Gobeljić, Simonović, Čović jednoglasno: Podržavamo vakcinaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA