Ruski patrijarh Kiril: Zapad kriv za Prvi svetski rat, Srbi su bili glavna meta

Ruski patrijarh je rekao da Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nije vodila ratove samo zarad bogaćenja ili zauzimanja teritorija

  • 12
Patrijarh Kiril Foto: Tanjug/AP

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je danas da je Prvi svetski rat izazvao Zapad i da su u njemu Srbi, kako je rekao, "postali glavna meta zapadnih sila".

- I poznata provokacija u Sarajevu: sve je imalo za cilj da Srbija, pravoslavna zemlja, po duhu bliska Rusiji, ali okružena zapadnim zemljama, prestane da postoji - ocenio je Kiril u besedi u glavnom hramu Oružanih snaga Ruske federacije u parku Patriot kod Moskve.

Kiril smatra da Zapad nije želeo da ima među svojim narodima taj, kako je naveo," hrabri, pravoslavni narod koji voli Rusiju" i da je izazvao Prvi svetski rat.

Ruski patrijarh je dodao da Rusija, za razliku od zapadnih zemalja, nikada nije vodila ratove samo zarad bogaćenja ili zauzimanja teritorija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Č sa D

    8. maj 2022 | 14:18

    Istina i dalje nas zlotvori napadaju.

  • Nikolas

    8. maj 2022 | 14:05

    ISTORIJA SE PONAVLJA I OPET NASA HRISCANSKA BRACA VATIKANA -PAPE ZAPOCINJU RAT PROTIV PRAVOSLAVNE RUSIJE I SRBIJE !!!! SVAT JE U 3SVETSKOM RATU GDE NAM PRETI APOKALIPSA -ARMAGEDON!! FASIZAM JE OPET TU -NIJE POBEDJEN !!!

  • Vitez Koja

    8. maj 2022 | 14:10

    Mislim da je pre u pitanju istorijski odnos sa Rusijom, nego pravoslavlje.Drugo, a možda i najbitniji razlog zašto smo stalno u konfrontaciji je da mi zbog svoje istorije imamo taj stav i gen nekakve sile, koja želi da bude pitana.U par navrata i jesmo bili, što sa Dušanovom carstvom, što Srbija posle prvog svetskog rata, a potom i Jugoslavija kraljevina, a potom i SFRJ i kao takvi smo postajali konkurencija nezajažljivim i arogantnim Germanima i Anglosaksoncima, pa su kada god su mogli probali tu konkurenciju da eliminišu.Uglavnom su lomili zube, što još više pospeši njihove sujete.Jer su navikli da im se pokoravaju i bezpogovorno pokore svi.Zato se sada i nadamo da ovaj svetski prelom i ishod, može doneti za nas oslobođenje od pritiska zapada i jedno uvažavanje naše žrtve i istrajnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA