≫ 

Završena parada pobede u Moskvi: Putin održao govor, i Šojgu na Crvenom trgu, otkazani naleti avijacije

Crvenim trgom prodefilovaće 11.000 hiljada vojnika i 131 jedinica naoružanja, a iznad Moskve leteće 77 aviona i helikoptera

  • 9

U Moskvi i drugim gradovima širom Rusije danas je održana tradicionalna vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Sa Crvenog trga obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin i održao dugo očekivani govor.

Tradicionalno, ministar odbrane Sergej Šojgu završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo raspored predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije, Vladimiru Putinu.

Kako je uoči početka parade saopšteno, otkazan je nalet avijacije zbog vremenskih uslova, što je potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Crvenim trgom prodefilovalo je 11.000 hiljada vojnika i 131 jedinica naoružanja, a iznad Moskve trebalo je da leti 77 aviona i helikoptera.

Parada je organizovana u specifičnim okolnostima zbog sukoba u Ukrajini koji traje duže od 70 dana. Na tribinama nije bilo gostiju iz inostranstva, a iz Kremlja je to objašnjeno činjenicom da nije reč o jubilarnoj godišnjici.

Sukob u Ukrajini traje već više od 70 dana i za sada niko ne može da kaže kako će se završiti. Zato se ovogodišnja Parada pobede u Moskvi i obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina očekivalo sa posebnom pažnjom.

U zapadnim medijima spekulacije o tome šta će se desiti 9. maja išle su iz krajnosti u krajnost - od toga da je cilj Moskve da do Dana pobede okonča sukob u Ukrajini, pa do toga da će Putin tada proglasiti rat Ukrajini i objaviti opštu mobilizaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA