≫ 

Francuski voditelj suočen sa višestrukim optužbama za silovanje: Osumnjičeni tvrdi - žene traže slavu i osvetu

Dvadeset žena optužilo je Patrika Poavre d'Arvora, poznato francusko TV lice za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje

  • 1
Patrick Poivre Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Dvadeset žena optužilo je poznatog francusko tv lice, spikera Patrika Poavre d'Arvora, za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Preliminarna policijska istraga pokrenuta je u februaru prošle godine kada je spisateljica i novinarka Florens Porcel (38) optužila Poivre d'Arvora za dve tačke za silovanje 2004. i 2009. Istraga je obustavljena četiri meseca kasnije pošto je sudija rekao da nema dovoljno dokaza da podnese tužbu i optužbe su bile van zakonskog roka.

Međutim, medijsko izveštavanje o Porcelovoj optužbi dovelo je do toga da su se 22 druge žene javile da daju iskaz policiji. Sedamnaest njih je uložilo zvanične žalbe, od kojih osam je navelo silovanje, ali slučajevi su van roka za krivično gonjenje prema francuskom zakonu i nisu pokrenuti.

Još tri slučaja su pod istragom.

Novinarka Mediaparta Marine Turči rekla je da se žene nisu sastajale kao grupa pre snimanja programa i da većina njih nikada ranije nije javno govorila. Većina njih je rekla da se u vreme navodnih napada i silovanja nije oglasila – osim u nekim slučajevima pred porodicom i prijateljima - jer su se plašile da im neće verovati ili da će to naštetiti njihovoj karijeri.

Nonce Paolini, bivši izvršni direktor TF1, koji je raskinuo ugovor sa Poivre d’Arvorom 2008. godine, rekao je za Mediapart da nije znao za navodno zlostavljanje i uznemiravanje, koje je opisao kao „odvratno“.

- Da smo išta znali, bilo bi kazne. Očigledno nismo znali. Želim da kažem ovim ženama da njihova patnja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a posebno ne mene kao muškarca, ili kao bivšeg direktora [kompanije]. Nadam se da će moći da svoje slučajeve razmotre sudovi - izjavio je Paolini.

Porcel je rekla da su žene formirale grupu za podršku.

- Želeli smo da pokažemo da smo ujedinjeni, da smo čvrsti, da se zajedno suočavamo sa ovim i da nas Patrik Poavr d’Arvor više ne plaši. Takođe je važno reći da još uvek stojim i nameravam da nastavim da stojim - rekla je Porcel koja i dalje v0odi  sudske postupke protiv Poivre d’Arvora.

Učiteljica Margauk Cokuil-Gleizes opisala je kako je upoznala Poavre d’Arvora kada je imala 17 godina. Tada je pisala roman.  Rekla je da ju je pozvao u svoju hotelsku sobu.

- Bila sam mlada, naivna, upečatljiva, polaskana pažnjom koju je Poivre d’Arvor nameravao da posveti mom pisanju - opisala je učiteljica trenutak kada ju je, u sobi, televizijska zvezda „gurnula na krevet", skinula i "prodrla" u nju: - U to vreme sam bio paralizovana. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da je to silovanje.

Novinarka Justine Ducharne rekla je da ne želi da razgovara o detaljima onoga što joj se dogodilo, ali je to opisala kao "horor".

Prošle godine, Poivre d’Arvor je optužio žene da se kriju iza anonimnosti.

- Niko se nije usudio da izađe, licem u lice, da mi kaže da ono što sam uradio nije prihvatljivo - rekao je d’Arvor koji nije prihvatio poziv Mediaparta da učestvuje u dvočasovnom programu.

U svojoj pravnoj tužbi na 43 stranice za klevetu protiv 16 njegovih tužitelja, Poivre d’Arvor je osudio „povratak puritanizmu i cenzuri koji je vešto obučen kao navodna zaštita žena“.

- Od uzbuđenja izazvanog talasom #MeToo, oslobađanje ženskih glasova je, nažalost, imalo svoj deo ekscesa i zloupotreba. Žene traže slavu i osvetu. Ne može se pripisati priznanje ovih 16 žena, novinarki ili spisateljica u potrazi za slavom koje su iznenadno postale feministkinje da bi podržale bivšu koleginicu, prijateljicu ili čak običnu aktivistkinju za ženski cilj. Sve se radi o osveti od strane žena koje nisu dobile više pažnje, pa čak ni pogled, od muškarca kojem su se nekada divili - izjavio je.

Video: Dolazak Mike Aleksića u Viši sud: Danas mu počinje suđenje za silovanje i seksualno uznemiravanje

(Telegraf.rs)

.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA