≫ 

Bitka za ostrvo na 45 kilometara od Rumunije: Njegovo osvajanje dovodi do prevlasti u Crnom moru

Ovo malo ostrvo spominje se od početka sukoba u Ukrajini, i bitka za njega još uvek nije gotova

  • 4
Zmijsko ostrvo Ukrajina Foto: Tanjug/AP

Od samog početka specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini, Zmijsko ostrvo je dobilo važan i skoro mističan status u sukobu. Rusija je zauzela ovaj neupadljivi, stenoviti komad zemljišta u Crnom moru i postalo je bojno polje od strateške važnosti.

Rusija tvrdi da je Ukrajina pretrpela katastrofalne gubitke u neuspelom pokušaju da povrati kontrolu nad ostrvom, uključujući specijalne snage, ratne avione, helikoptere i dronove. Ukrajina insistira na tome da su se ograničili na napade na brodove i postrojenja koja se nalaze na ostrvu.

Bitka nije gotova i Rusija navodno pokušava da ojača svoj garnizon, rekli su iz britanskog ministarstva odbrane.

Zmijsko ostrvo je veličine kvadratnog kilometra i tu više uopšte nema zmija. Ali ne može se osporiti važnost ostrva za kontrolu zapadnog dela Crnog mora.

Zmijsko ostrvo Ukrajina Foto: Tanjug/AP

- Ukoliko ruske trupe postignu uspeh u okupaciji Zmijskog ostrva i postave njihov protivvazdušni odbrambeni sistem dugog dometa, kontrolisaće more, zemlju i vazduh u severozapadnom delu Crnog mora i na jugu Ukrajine - rekao je ukrajinski vojni ekspert Oleh Ždanov za BBC.

U prvim satima sukoba ruska mornarica Moska je otišla tamo i rekla ukrajinskim vojnicima na ostrvu da se predaju.

- Pozivamo vas da položite oružje i predate se kako bi se izbeglo krvoproliće i nepotrebne žrtve. U suprotnom, bićete napadnuti - kazao je ruski oficir.

Usledio je odgovor Ukrajinaca, koji su navodno poručili ruskom brodu da se gubi. Ostrvo je osvojeno, ali je nekoliko nedelja kasnije Moskva potonula.

Velika Britanija je rekla da gubitak Moskve znači da ruski brodovi koji dostavljaju zalihe sada imaju minimalnu zaštitu, iako, ukoliko uspe da konsoliduje svoju poziciju, mogla bi da dominira velikim delom Crnog mora.

Pretnja Ukrajini, njenim susedima i NATO-u

Pojačano rusko prisustvo moglo bi da bude pogubno za Ukrajinu, kako strateški tako i ekonomski.

Ukrajina je već morala da zatvori svoju luku Odesu, čime je onemogućen izvoz žita, ali Ždanov se boji da bi ostrvo moglo da bude korišćeno kao drugo bojno polje.

- Ako Rusi uspeju u postavljanju sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa, onda će biti sposobni da odbrane svoju eskadrilu, koja može dostići ukrajinsku obalu - rekao je on.

To bi takođe dalo ruskim trupama priliku da se probiju do Pridnjestrovlja, otcepljenog dela Moldavije koji je pod ruskom kontrolom, a nalazi se pored Ukrajine i nije daleko od Odese.

Rumunija je važan faktor, evo i kako

Međutim, Zmijsko ostrvo je samo 45 kilometara daleko od rumunske obale, koja je deo Zapadnog NATO saveza.

Britanski pomorski analitičar Džonatan Bentam veruje da bi ruski vazdušni sistem s projektilima S-400 bio veliki faktor promene. Ako bi Rusija postavila raketni sistem, ne bi bila ugrožena samo Odesa, nego bi i južni bok NATO-a takođe bio ugrožen, upozorava rumunski istoričar Dorin Dobrincu.

Zmijsko ostrvo Ukrajina Foto: Tanjug/AP

- Ovo je vrlo važno za rumunsku vladu i narod, ali i za celi NATO savez. Rusija bi imala sposobnost da uništi gradove i vojne ciljeve na istoku naše teritorije - rekao je on.

NATO je od početka sukoba osnažio rumunske granice, a tamo se nalaze belgijske i francuske snage.

Međutim, postoje veliki ekonomski rizici i za Rumuniju. Zmijsko ostrvo se nalazi blizu ušća reke Dunav, koja određuje rumunsku granicu sa Ukrajinom. Rumunska crnomorska luka Konstanca nije daleko od toga u smeru juga i preuzima brodove koji više ne mogu ploviti do Odese.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksander Mihajlov je rekao da bi trupe na Zmijskom ostrvu mogle biti u poziciji da kontrolišu saobraćaj prema severozapadu Crnog mora i delte Dunava, što je ulaz u jugoistočnu Evropu.

- Ako postoji vojna baza ili vojna infrastruktura, bilo bi moguće blokirati brodove koji ulaze u reku, kao i one koji odlaze - kazao je za ruske medije.

Rumunski evroatlantski odbrambeni centar veruje da bi Rusija mogla da anektira ostrvo i kontroliše što je moguće više brodskih ruta prema Bosforu u Turskoj.

Istorijski, Zmijsko ostrvo je bilo rumunska teritorija dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Ukrajina je preuzela kontrolu nakon pada komunizma i konačno je Međunarodni sud pravde 2009. odredio teritorijalne odrednice i dao Rumuniji skoro 80 posto epikontinentalnog pojasa pored ostrva, a Ukrajina je dobila ostalo.

Zmijsko ostrvo nije samo od strateške koristi, jer je ovaj deo Crnog mora bogat prirodnim bogatstvima, a to znači da je haška odluka i jednoj i drugoj zemlji udelila rezerve nafte i plina.

Možda izgleda kao mali komad stenovite obale koji nema naročitu vrednost, ali vrednost ovog ostrva je važan faktor u ovom sukobu, piše BBC.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AleZ

    12. maj 2022 | 09:31

    Verujem samo Sputnjiku, podguznim muvama bbc nikako

  • Čarapan

    12. maj 2022 | 12:57

    Huškačka politika Engleske ,pa Rusi imaju na svaki veći brod montiran s-300smv šta će im ostrvo ko igralište.Ostrvo im treba da sa njega proteraju Ukrajince da nemaju izlaz na Crno more

  • Lala Novi Sad

    12. maj 2022 | 17:39

    Alo,Rusi.Potopite ostrvo,i gotova stvar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA