Rođaci boraca iz Azovstala na ulicama Kijeva mole za pomoć: Rusija i Ukrajina pregovaraju o evakuaciji

Demonstranti, uglavnom žene, protestovale su ulicama Kijeva, držeći transparente i skandirajući "Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal", "Slava herojima Mariupolja" i "Spasimo vojsku Azovstala"

  • 10
Improvizovana bolnica ispod čeličane Azovstal Foto: Tanjug/AP

Rođaci i pristalice ukrajinskih boraca koji se nedeljama nalaze u čeličani Azovstal nastavili su da apeluju za njihovo spasavanje, dok zvanični Kijev kaže da su u toku razgovori sa Moskvom o planu za evakuaciju teško ranjenih vojnika.

Ruske snage nastavile su sa napadima na čeličanu u južnoj luci Mariupolj, posljednjem bastionu ukrajinskih branitelja u gradu koji je gotovo u potpunosti pod ruskom kontrolom nakon više od dva meseca opsade.

Civili su dugo bili zarobljeni u bunkerima ispod čeličane. Svi oni su, prema saopštenju Kijeva, evakuisani, ali za sada nema dogovora o spasavanju stotine vojnika, od kojih su mnogi teško ranjeni.

- Započeli smo novi krug pregovora oko rute za operaciju evakuacije. Prvo ćemo evakuistati one koji su teško ranjeni - rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk za televiziju 1+1.

Dodala je da ukrajinske vlasti sarađuju sa međunarodnim organizacijama Crvenog krsta i Ujedinjenim nacijama, koje su i pomogle u ranijim evakuacijama.

- Želimo da se potpiše dokument o tome kako će se evakuacija u Azovstalu odvijati - rekla je, dodajući da Turska, koja je ponudila da bude domaćin razgovora između predsednika Rusije i Ukrajine, deluje kao posrednik.

Demonstranti, uglavnom žene, protestovale su ulicama Kijeva, držeći transparente i skandirajući "Spasi branitelje Mariupolja, spasi Azovstal", "Slava herojima Mariupolja" i "Spasimo vojsku Azovstala".

Video: Ljute borbe nastavljene u Mariupolju: Počeo novi napad na Azovstal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KOLJACI

    13. maj 2022 | 08:51

    Za Azove ne treba imati milosti. Ubijali su i Ruse i Ukrajince bez milosti. Medju njima ima sigurno i stranaca. Uolozili su zivot za pare, koje nikada nece videti.

  • teorija zavere

    13. maj 2022 | 08:05

    Zašto da se spasu članovi Azova, a ne i članovi regularnih ukrajinskih jedinica koji su u obruču u nekom drugom gradu? Zašto su članovi Azova bitniji od običnih ukrajinskih vojnika? A što se tiče ovih fotografija, iz tih bunkera, moram da priznam da je većina vrhunski snimljena. Snimio ih je neko ko je odličan fotograf sa dobrim aparatom.

  • JO

    13. maj 2022 | 08:44

    Dve pumpe za vodu i eto njih napolju za pola sata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA