Finska podnosi zvaničan zahtev za NATO sledeće nedelje

Prema zajedničkoj izjavi predsednika Finske Saulija Ninista i premijerke Sane Marin, Finska bi trebalo da aplicira za u NATO bez odlaganja

  • 3
Finska, NATO Foto: Shutterstock

Finska je spremna da uputi zvaničan zahtev za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za japanski javni servis NHK.

- Ukoliko parlament odobri, najverovatnije ćemo do sredine nedelje podneti zahtev. Švedska će razmotriti ovo pitanje otprilike u isto vreme - kazao je Havisto.

Prema njegovim rečima, Finska je spremna za bilo kakav razvoj događaja na svojoj granici koju deli sa Rusijom, ali bi volela da situacija u toj oblasti ostane mirna.

On je, takođe, opisao Rusiju kao "važnog suseda", dodavši da su odnosi sa Moskvom bili zategnuti u poslednje vreme zbog situacije oko Ukrajine.

Prema zajedničkoj izjavi predsednika Finske Saulija Ninista i premijerke Sane Marin, Finska bi trebalo da aplicira za u NATO bez odlaganja.

Očekuje se da se formalna odluka donese u nedelju, kada će parlament održati debatu o tom pitanju.

Razgovor o prijemu Finske u NATO intenzivirao se počekom aprila.

Neki od najistaknutijih članova Alijanse podržali su potez, a većina finskih poslanika je takođe govorila u korist ulaska Finske u NATO.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je takve izjave kao "radikalnu promenu u državnoj politici Finske".

Moskva je upozorila da će preduzeti adekvatne kontramere kako bi neutralisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti koje proizilaze iz mogućnosti da Finska uđe u NATO.

Video: Stakleni iglu, polarna svetlost i vrtoglavi pogled: Platiš Boga oca, ali pamtiš ceo život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIR

    13. maj 2022 | 08:44

    Smirte se Finci kako vam se ne bi dogodila 1941. Ovog puta bi bilo mnogo gore. Izvucite pouku iz gresaka Zelenskog. Nato vas nece braniti, jer ako krene to mu je kraj, oni to znaju.

  • Nikolas

    14. maj 2022 | 06:52

    AMERI IH UVLACE U NATO DABI SUTRA RATOVALI ZA NJIHOVE INTERESE -CILJ JE UNISTITI EVROPU ,RUSIJU I KINU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA