≫ 

"Izgubljeni" Pikaso visi na zidu u kući Imelde Markos? Slika snimljena posle pobede njenog sina na Filipinima

Prisustvo ovog umetničkog dela podstiče strahove da će porodica iskoristiti povratak na vlast da dodatno uguši napore da povrati nezakonito stečeno bogatstvo

  • 0
Imelda Marcos, Pikaso Foto: Profimedia/ViralPress/ Viral Press

Prisustvo mogućeg Pikasa u domu Imelde Markos, snimljenog na zidu njene kuće tokom posete njenog sina Ferdinanda "Bongbonga" Markosa mlađeg nakon pobede na izborima, izazvao je nalet spekulacija na Filipinima, gde je ova porodica upravo povratila vlast nakon što je, kako navodi Gardijan, nekada pljačkala milijarde.

Markos mlađi, sin i imenjak pokojnog diktatora, odneo je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u ponedeljak, što je rezultat koji je zgrozio one koji su preživeli režim njegovog oca. Slike koje je objavila porodica prikazuju Markosa mlađeg kako posećuje dom svoje majke Imelde, koja je iznad sofe izložila Pikasov "Femme Couche VI" (Ležeća žena VI), ili njenu repliku.

Nejasno je da li je slika, jedna od osam koje su zaplenile antikorupcijske vlasti 2014. godine, originalna, ali neočekivano pojavljivanje akta u plavoj i zelenoj boji zavaljenog na narandžasto-žutom krevetu povećalo je strahove da će ova porodica iskoristiti moć da bezobzirno uguši napore da se povrati nezakonito stečeno bogatstvo.

Markos stariji je predvodio brojna kršenja ljudskih prava tokom svoje 20-godišnje vladavine, uključujući hapšenja, mučenja i ubistva svojih protivnika, piše Guardian, a koristio je moć i da opljačka čak 10 milijardi dolara dok nije deponovan 1986. Porodica je odvojila sredstva na bankovnim računima u inostranstvu i nekretninama i u nakitu, umetničkim delima i dizajnerskoj odeći. Imelda, matrijarh dinastije, postala je ozloglašena po svojoj ogromnoj kolekciji cipela - simbolu porodične pohlepe.

Imelda Marcos, Pikaso Pikaso u domu Imelde Markos / Foto: Profimedia/ViralPress/ Viral Press

Ruben Karanca, bivši komesar predsedničke komisije za dobru vladu (PCGG), koja je osnovana da istražuje i povrati nezakonito stečeno bogatstvo, rekao je da nije jasno da li je slika pravi Pikaso, te da je "gospođa Markos imala naviku da kupuje lažne slike, kao i da pozajmljuje lažne slike za izlaganje“.

Video: Pikaso grmi!: Miligram oduševljen izložbom čuvenog slikara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA