≫ 

Rusija dostavila SB UN dokaz o laboratorijama SAD u Ukrajini: SAD tvrdnje odbacuje kao "kategorički lažnim"

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski navodi da se radi o konkretnim činjenicama i dokumentima koji ukazuju na to da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini

  • 15
Sednica Saveta Bezbednosti UN, Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/AP

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. izjavio je da je Rusija dostavila Savetu bezbednosti konkretne dokaze o američkim kompanijama i pojedincima uključenim u rad biolaboratorija u Ukrajini, što je Amerika kategorički demantovala.

Poljanski je na sastanku SB UN naveo da se radi o konkretnim činjenicama koje je Moskva otkrila i o konkretnim dokumentima, koji ukazuju na to da su Sjedinjene Države sprovodile vojno-biološke programe u laboratorijama u Ukrajini.

SAD su ubrzo rekle da Rusija koristi Savet bezbednosti UN za izbacivanje dezinformacija i teorija zavere o biološkom oružju u Ukrajini, kako bi odvratila pažnju od "njene invazije na zemlju", preneo je Asošiejted pres.

Zamenik američkog ambasadora Ričard Mils nazvao je ruske tvrdnje o navodnoj umešanosti SAD u program biološkog oružja „kategorički lažnim i smešnim“. On je upozorio Savet da akcije Moskve slede obrazac optuživanja drugih za kršenja koja je počinila ili namerava da počini, dodajući da ih treba pažljivo pratiti „zbog mogućnosti lažnog hemijskog ili biološkog napada ruskih snaga“.

Zamenik šefa UN za razoružanje Tomas Markram ponovio je savetu ono što je njegov šef rekao na sastancima saveta 11. i 18. marta o sličnim ruskim optužbama: Ujedinjene nacije nisu svesne bilo kakvog programa biološkog oružja u Ukrajini.

Poljanski je istakao da je dostavljeno nekoliko stotina dokumenata.

- Oni sadrže konkretne podake, konkretne slučajeve, konkretne kompanije, konkretna lica. Ako mislite da ovi dokazi nisu dovoljni šta su po vašem mišljenju onda dokazi - pitao je Poljanski, odgovarajući na primedbe američkog ambasadora da dokumenti koje je Rusija podelila sa Savetom bezbednosti UN ne pružaju nikakve dokaze o vojno-biološkim aktivnostima Vašingtona u Ukrajini.

Ruski zvaničnik je još naveo da Moskva insistira da Vašington pruži objašnjenja i da je najavila koje će mehanizme koristiti u tom insistiranju.

- Nećemo odbaciti ovu temu. Vaši pokušaji da naše konkretne tvrdnje i pitanja koje se odose na vas, pretvorite u priču bez smisla, u prazne priče o ruskoj propagandi, neće uspeti.Moraćete da pružite konkretna objašnjenja o kriminalnim aktivnostima kojima se bavite u Ukrajini - naglasio je Poljanski.

Telegraf.rs nije imao uvid u sadržaj dokumenata i nije u mogućnosti da proveri navode ruskog zvaničnika.

Dai Bing: Dokazi o laboratorijama SAD u Ukrajini alarmantni

Najnoviji dokazi koje je Rusija objavila u vezi sa američkim biolaboratorijama u Ukrajini izgledaju alarmantno i moraju se istražiti, rekao je danas zamenik kineskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Dai Bing na sastanku Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da Kina smatra zabrinjavajućim najnovije dokaze o biološkoj aktivnosti koje je Rusija objavila i da je to pitanje "međunarodne bezbednosti“.

- Svaka aktivnost u oblasti vojnih istraživanja, uključujući dokaze koje je Rusija pružila, trebalo bi da alarmira međunarodnu zajednicu. Kina poziva zainteresovane strane da pokažu odgovornost i da blagovremeno reaguju i izvrše odgovarajuće provere kako bi se otklonile sumnje.Pozdravljamo ocenu dokumenata koje je Rusija predstavila u okviru Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja - rekao je kineski diplomata.

Načelnik ruskog tima za zaštitu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov rekao je da je Ukrajina postala poligon za zapadne zemlje u razvoju komponenti biološkog oružja i testiranju uzoraka novih medicinskih lekova. On je izjavio da su lideri Demokratske partije SAD bili ideolozi vojno-biološke američke aktivnosti u Ukrajini i da su u istraživanje uključene „velike farmakološke kompanije, kao što su Fajzer, Moderna i Merk, kao i kompanija Gilead, povezana sa Ministarstvom odbrane SAD.

Kirilov je rekao da je Marijupolj korišćen kao regionalni centar za sakupljanje i sertifikaciju uzročnika kolere tokom istraživanja sprovedenih u ukrajinskim biolaboratorijama, a postoje i dokazi da je takav rad obavljen sa patogenima zečije groznice i antraksa, navodi TAS S.

Video: Ruski ambasador u Poljskoj pogođen bojom u glavu: Sprečeno polaganje venca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    13. maj 2022 | 21:03

    Oko navodnog trovanja Skripalja u Velikoj Britaniji je izvedena čitava hajka na Rusiju, zbog "hemijskog napada", uvedene sankcije.. a šta se sad dešava posle ovog monstruoznog otkrića o američkim biolaboratorijama? Ništa.. Zapad ćuti, svet ne reaguje, osim Kine. Dokle će SAD, to zlo na planeti, da teroriše ceo svet?

  • Da

    13. maj 2022 | 20:40

    Saljite tu dokumentaciju celom svetu .Razotkrijte bandu.

  • Paja

    13. maj 2022 | 21:18

    Opa djurdja fasisti trovali narod neke labaratorije su i kod nas americke ali svi cute

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA