≫ 

Putin predsedniku Finske: Napuštanje politike vojne neutralnosti bila bi greška

Dvojica predsednika razgovarala su telefonom o nameri Finske da se pridruži NATO-u

  • 9
predsednik Finske Sauli Niniste, Sauli Väinämö Niinistö Foto: Tanjug/AP, Vesa Moilanen / AFP / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa finskim kolegom, koji ga je obavestio o nameri Helsinkija da se pridruži NATO-u.

Putin je Sauliju Ninistu rekao da bi napuštanje politike voje neutralnosti bila greška.

Ruski lider je rekao svom kolegi da nema opasnosti po bezbednost Finske.

Putin je rekao da su mirovni pregovori sa Ukrajinom zapravo obustavljeni i da Kijev nije zainteresovan za ozbiljan i konstruktivan dijalog, saopštio je Kremlj.

- Lideri su takođe razgovarali o situaciji u Ukrajini. Vladimir Putin je posebno podelio svoju ocenu stanja pregovaračkog procesa između ruskih i ukrajinskih predstavnika, koji je Kijev zapravo suspendovao i koji ne pokazuje interesovanje za ozbiljan i konstruktivan dijalog - saopštio je Kremlj.

Da podsetimo, kancelarija predsednika Finske saopštila je danas da je Niniste u telefonskom razgovoru obavestio Putina o nameri svoje zemlje da se pridruži NATO-u.

- Predsednik Niniste je rekao predsedniku Putinu koliko je suštinski promenjena finska bezbednosna situacija ruskim zahtevima krajem 2021. da se spreče pridruživanje zemalja NATO-u i masovnom invazijom Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. Predsednik Niniste je najavio da će Finska u narednim danima odlučiti da traži članstvo u NATO - navodi se u saopštenju.

Niniste je istakao da je i tokom njihovog prvog susreta 2012. rekao Putinu da je svaka nezavisna zemlja odgovorna za sopstvenu bezbednost.

- Upravo ovo se dešava sada. Ulaskom u NATO, Finska jača sopstvenu bezbednost i preuzima odgovornost. I u budućnosti, Finska želi da korektno i profesionalno rešava praktična pitanja koja se javljaju u vezi sa susedstvom sa Rusijom - navodi se u poruci.

Rusija je rekla da je pokušaj Finske da se pridruži NATO-u bio neprijateljski potez koji "definitivno" predstavlja pretnju po njenu bezbednost na koju će ona odgovoriti.

Video: Putin položio venac na grob Neznanom junaku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. maj 2022 | 14:19

    NATO AGRESORI ZELE DA UVUKU U RAT FINSKU I SVEDSKU PROTIV RUSIJE !!! SVET JE SVE BLIZI NUKLEARNOM RATU!

  • Dend

    14. maj 2022 | 14:48

    "Lako" je ratovati na tlu Evrope kad to donosi enormnu zaradu Amerima koji ujedno i ne trpe strahote rata kao i evropskim liderima koji imaju skloništa za sebe i svoje? Gde su intelektualci Evrope da podignu mase jer svaki rat, pa i ovaj, mora se dogovorom završiti pa zašto da ljudi stradaju ?

  • Lun

    14. maj 2022 | 18:05

    Sta bi Finac rekao da njemu neprijatelji baze postave na kucni prag.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA