Berbok: Rusija izaziva globalnu krizu gladi. Zaharova: Nije kriva Rusija, već sankcije

Berbok je optužila Rusiju da je zbog njenih postupaka "snadbevanje prekinuto, a cene rastu" širom sveta. Zaharova je istakla da cene rastu zbog zapadnih sankcija protiv Rusije

  • 10
Analena Berbok i Marija Zaharova Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Sputnik

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok optužila je danas Rusiju da namerno pokušava da izazove globalnu krizu gladi, blokrajući izvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Fajnenšal post.

Ona je, obraćajući se na kraju trodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Nemačkoj, poručila da Grupa sedam najrazvijenijih zemalja hitno traži alternativne puteve za izvoz ukrajinskog žita.

Bernok je navela da oko 25 miliona tona, koje je zaglavljeno u ukrajinskim lukama, "hitno potrebno svetu".

- Svaka tona koju možemo da izvučemo malo će pomoći da se izborimo sa krizom gladi. U situaciji u kojoj smo, svaka nedelja se računa - navela je Berbok.

Ona je optužila Rusiju da je zbog njenih postupaka "snadbevanje prekinuto, a cene rastu" širom sveta.

- Rusija je odlučila da premesti rat u Ukrajini u druge države u obliku ''rata za žito" - tvrdi Berbok, a dodaje TASS.

Ministari spoljnih poslova zemalja članica G7 obećali su danas da će pojačati ekonomsku i političku izolaciju Rusije, nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem i raditi na ublažavanju globalne nestašice hrane kao posledice rata.

Zaharova: Nije Rusija kriva, već sankcije

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjavu ministarke inostranih poslova Nemačke Analene Berbok da je Rusija kriva za sve veću glad na planeti, rekla da cene rastu zbog zapadnih sankcija protiv Rusije.

- Cene rastu zbog sankcija koje je kolektivni Zapad uveo protiv Rusije pod pritiskom SAD. To je tako ako govorimo o direktnom uzroku. Nerazumevanje ovoga je znak ili gluposti ili namernog obmanjivanja javnosti - napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Ona je navela i da, ako se uzmu u obzir prvobitni uzroci u širem kontekstu, onda je i raspad državnosti Ukrajine delo kolektivnog Zapada.

- U raspad Ukrajine su uključeni, između ostalog i prethodnici gospođe Berbok, koji se nisu samo mešali u situaciju u toj zemlji, već su modelirali unutrašnju i spoljnu politiku Ukrajine - istakla je Zaharova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rus

    14. maj 2022 | 22:55

    Ko drugome jamu kopa, sam u nju upadne. Sta ste trazili, to ste dobili. Sad vam je Rusija kriva.

  • Lun

    14. maj 2022 | 23:19

    Zasucite rukave i sami posejte zitarice, cekate uvek druge zemlje da za bagatelu kupite. Uvek vam Rusia kriva, gde su vam Ameri sad, i oni su veliki proizvodjaci psenice i kukuruza, mozete gas od njih kupivat iako je skuplji a zitarice ne. Pravi ste prokletnici i lazovi.

  • LAZ

    14. maj 2022 | 23:42

    Uvek je neko kriv za vase pogresne poteze. Hocete li sa tim pravdanjem izaci pred narod Nemacke. Ja mislim da taj narod ima mozak i shvatit ce da ste vi zbog mrznje i zelje za unistavanjem Rusije, ustvari unistavate svoju zemlju i svoj narod. Niste dorasli funkciji na kojoj ste. Stari su govorili " Ko drugom jamu kopa sam u nju upada" Unistice vas zavist, mrznja, ljubomora prema Rusima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA