≫ 

Frontex, Netflix i doniranje organa: Švajcarci danas zaokružuju "da" ili "ne" za ova pitanja

Većina Švajcaraca glasa poštom

  • 0
referendum Švajcarska Foto: Tanjug/AP

Većina birača u Švajcarskoj podržala je prelazak na sistem automatskog doniranja organa, osim u slučajevima kada se potencijalni donor pre smrti izričito izjasnio da je protiv toga, pokazuju izlazne ankete nakon nedeljnog referenduma.

Oko 59 posto birača podržalo je promenu, pokazuje anketa Instituta za ispitivanje javnog mnenja gfs.bern.

Promena zakona značila bi da će pacijenti koji imaju potrebu za organima mnogo brže doći do njih, jer bi se svi ljudi smatrali donatorima organa, osim ako se za života tome ne usprotive. Trenutno je na snazi zakon po kom građani Švajcarske moraju da donesu odluku hoće li postati donori, ali vlada vodi kampanju za promenu koja bi omogućila teško bolesnim pacijentima da prime donirane organe bez dugog čekanja.

Švajcarci su glasali i o drugim pitanjima na više referenduma održanih u nedelju.

Frontex i Netflix

Drugo referendumsko pitanje je hoće li Švajcarska povećati finansiranje Frontexa, agencije za zaštitu granica Evropske unije. Švajcarska je članica šengenskog prostora, gde su granične kontrole ukinute, ali vlada upozorava da bi švajcarsko članstvo bez većih doprinosa moglo da bude ugroženo.

Prema prvim anketama, oko 72 posto birača podržava povećanje finansiranja Frontexa.

Treće pitanje odnosi se na amandman na zakon o filmu, kojim bi se od televizijskih kuća i pružalaca streaming usluga tražilo da 4 posto svojih prihoda ulažu u švajcarsku filmsku produkciju. Firme koje pružaju streaming usluge morale bi takođe da nude barem 30 posto evropskih filmova ili serija, kao što je slučaj u Evropskoj uniji.

Oko 72 posto birača podržalo je taj predlog, prema izlaznoj anketi. Više od 90 posto birača po pravilu glasa poštom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA