≫ 

Kodno ime "Jež": Danas počinju NATO vežbe, najveće ikad na Baltiku

U manevrima u Estoniji učestvovaće 15.000 vojnika iz 10 zemalja

  • 5
Kodno ime ''Jež''NATO vojna vježba, najveća ikad na Baltiku, Abrams tenk Foto: Profimedia/Alamy/APFootage / Alamy

U Estoniji danas počinju veliki vojni manevri NATO, za koje se smatra da su među najvećima ikada održanim u istoriji Baltika.

Manevri kodnog imena "Jež" biće održani u Estoniji tokom naredne dve nedelje i u njima će učestvovati 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući britanske, američke, finske i švedske, prenosi BBC.

Uprkos tome što su vojne vežbe planirane mnogo pre nego što je Rusija započela specijalnu operaciju u Ukrajini, one će biti održane u trenutku značajno većih tenzija između NATO i Moskve.

Ovi manevri su veoma simbolični za baltičke države u kontekstu ruske vojne operacije u Ukrajini jer imaju za cilj da testiraju sposobnost tih zemalja da odgovore na sličan upad neprijateljskih snaga,ocenjuje britanski javni servis.

NATO planira još tri vojne vežbe - Defender Europe i Swift Response, u kojima će učestvovati 18.000 vojnika iz 20 zemalja, a odvijaće se u Poljskoj i još osam zemalja.

Vežba kodnog naziva ''Iron Wolf'' u Litvaniji uključivaće 3.000 savezničkih vojnika i 100 vozila.

- Vežbe poput ovih pokazuju da je NATO jak i spreman da zaštiti naše nacije i brani se od svake pretnje. Ovo su redovne vežbe, planirane mnogo pre ruske brutalne i neopravdane invazije na Ukrajinu, ali one pomažu da se ukloni svaka mogućnost za pogrešnu procenu ili nesporazum o našoj odlučnosti da zaštitimo i odbranimo svaki pedalj savezničke teritorije. Vežbe NATO-a su odbrambene, transparentne i u skladu s našim međunarodnim obavezama - rekla je portparolka NATO-a Oana Lungescu.

Video: Rusija: Vojne vežbe u regionu Crnog mora, Putin nadlgeda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. maj 2022 | 09:58

    NATO AGRESORI SE SPREMAJU ZA NUKLEARNI RAT U SVETU KOJI JE SVE IZVESNIJI !!!!

  • Kauboji

    16. maj 2022 | 13:53

    treniraju ne znate vi sta je vojnik vi ste samo u coporu jaki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA