"Putina niko nije isprovocirao da pokrene rat, moraće da snosi odgovornost": Kuleba o nastavku rata u Ukrajini

Kuleba pobedu u ratu vidi kao obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica

  • 20
Ukrajina Rat u Ukrajini Rusija, Dmytro Kuleba Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je u intervjuu za Blumberg da njegova zemlja nema drugog izbora osim da pobedi u ovom ratu, a zatim je isključio mogućnost davanja potencijalnih ustupaka Rusiji koji bi mogli da dovedu do kraja rata.

Kuleba je trenutnu sutuaciju u vezi sa ratom u Ukrajini opisao kao "rat za postojanje", a zatim je rekao da je glavni cilj njegove zemlje a zaustavi ruske snage. On je zatim rekao da je zajednička poruka sa ostalim diplomatama iz celog sveta bila da su svi oni čvrsto uz Ukrajinu.

- Učestvujte u pobedi sa nama, za dobrobit sveta, jer ovo nije samo rat Rusije i Ukrajine, Rusija predstavlja opasnost za ceo svet. Moramo da ih zaustavimo da drugi ne bi patili kao mi - rekao je on.

On je zatim rekao da oni rat vide kao rat za njihovo postojanje jer "ruski predsednik Vladimir Putin ne priznaje njihov identitet i postojanje ukrajinske države".

- Zato znamo da nemamo drugog izbora osim da pobedimo u ovom ratu jer je rat za naše postojanje - rekao je Kuleba.

Kuleba pobedu u ratu vidi kao obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

- Nemamo namere da zauzmemo bilo čije parče zemlje, čak ni pedalj, ali želimo da sve što nam prija bude naše - rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar je odbacio mogućnost za davanje ustupaka Rusiji koji bi mogli da dovedu do okončanja sukoba.

- Ovo je ničim izazvan rat. Ni Ukrajina, ni NATO, ni SAD nisu isprovocirali Putina da pokrene rat i zato mora da smosi punu odgovornost - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    16. maj 2022 | 22:30

    Rat je pokrenut 2014.Protiv koga se tucete 8 godina u Donbasu?Pitajmo BBC.Za njih su Rusi separatisti a Albanci sa Kosova su borci za slobodu.

  • kale

    16. maj 2022 | 22:29

    Ovi ljudi su stvarno smesni, pa nije narod blesav niti lud, kad se kuka i motika digne razjebace vas sve

  • mile

    16. maj 2022 | 22:54

    ko je ovaj?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA