Francuska nakon 30 godina dobila premijerku

Očekuje se da će Makron i Elizabet Born imenovati i sve ostale članove nove vlade tokom narednih dana

  • 2
Elizabet Born Foto: Tanjug/Ap

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je danas ministarku rada Elizabet Born za novu predsednicu Vlade, saopšeno je iz Jelisejske palate.

Born (61) je tako postala postala prva žena na toj funkciji od kada je Edit Kreson na kratko zauzela najviši položaj tokom predsedništva lidera socijalista Fransoa Miterana 1992. godine.

Njeno poznavanje unutrašnjeg rada države i francuskih sindikata pomoći će joj da prođe već najavljivane reforme, uključujući Makronovo najspornije predizborno obećanje koje se tiče podizanje starosne granice za odlazak u penziju, navodi Rojters.

Makron je ranije rekao da traži nekoga sa zelenom i socijalnom politikom za premijera.

Očekuje se da će Makron i Elizabet Born imenovati i sve ostale članove nove vlade tokom narednih dana, javlja AP.

Ona je bila ministarka rada u Makronovoj prethodnoj vladi, od 2020. godine. Pre toga je bila ministarka saobraćaja i zatim ministarka za ekološku tranziciju, takođe u Makronovoj vladi.

Prvi zadatak nove premijerke biće da osigura da Makronova centristička partija i njeni saveznici dobro prođu na parlamentarnim izborima u junu. Izbori će odlučiti koje grupe drže većinu mesta u Nacionalnoj skupštini koja ima konačnu reč nad Senatom u francuskom zakonodavnom procesu.

Podsetimo, francuski premijer Žan Kasteks podneo je danas ostavku predsedniku Emanuelu Makronu, saopšteno je iz kabineta premijera.

Ostavkom Kasteksa omogućava se dugo očekivana rekonstrukcija vlade, nakon predsedničkih izbora u aprilu, na kojima je Emanuel Makron osvojio drugi mandat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA