≫ 

Ovako je izgledala evakuacija ukrajinskih boraca iz Azovstala

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje

  • 23
Azovstal, evakuacija Foto: Profimedia

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog poslednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je označila kraj verovatno najduže i najkrvavije bitke u sukobu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je, prema tvrdnjama Ukrajine, ubijeno više desetina hiljada ljudi.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila nedeljama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal, a u ponedeljak je 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo postrojenje.

- Garnizon Mariupolj ispunio je svoj borbeni zadatak. Vrhovno vojno zapovedništvo naredilo je zapovednicima trupa stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva... Branioci Mariupolja su heroji našeg vremena - navedeno je saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija, prenosi Jutarnji.

Zamenica ukrajinskog ministra obrane Ana Malijar rekla je da su 53 teško povređena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Ona je navela da će uslediti potencijalna razmena svih evakuisanih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani, saopštila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali veruje se da ih je još oko 600 onde.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstala napustilo je u ponedeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane stiglo je ponedeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Video: Ljute borbe nastavljene u Mariupolju: Počeo novi napad na Azovstal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. maj 2022 | 08:03

    Svi će se predati, pre ili kasnije.

  • Nikolas

    17. maj 2022 | 08:24

    VIDIM PREDAO SE AMERICKI ADMIRAL I ENGLESKI GENERAL A I 4 NATO OFICIRA ZA OBUKU NEONACISTA-TERORISTA.!!!!

  • Невена

    17. maj 2022 | 09:00

    Има ли који познати сусјед "бранитељ" међу заробљеним нацистима који је размијењен?!?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA