≫ 

Iz zatvora osnovao 31 kompaniju, završio dva doktorata, ženio se tri puta: Osuđeni ubica sada postaje milioner

Harel Herštik je postao uspešan biznismen dok je bio iza rešetaka

  • 2
Harel Herštik, Izrael Tanjug/AP

Osuđeni ubica u Izraelu treba da postane milioner zahvaljujući svojoj tehnološkoj kompaniji koju je osnovao dok je bio u zatvoru i za koju se sada očekuje da izađe na berzu u Tel Avivu.

Harel Herštik je planirao i izvršio ubistvo kada je imao 20 godina, upucavši u glavu svoju žrtvu, Jakova Selu, i zakopavši njegovo telo.

Herštik je upoznao Selu kada je imao 14 godina. U početku su bili povezani i bliski, ali je to vremenom preraslo u "međusobnu mržnju i prezir", navodi se u sudskim dokumentima.

On je rekao da se osećao nelagodno zbog načina na koji se Sela ponašao prema ženama i 1996. godine, Sela je otkrio da je Herštik ukrao više od 12.000 funti od njega (oko 14.000 evra). Umesto da uvlače policiju u sve to, dogovorili su se da mu Herštik vrati duplo.

Herštik je isplanirao da vozi Selu po izraelskim bankama, navodeći ga da misli da će zajedno pokupiti novac, ali se tokom vožnje pretvarao da mu je muka i da će da povrati, pa je Sela zaustavio automobil.

Tada je Herštikov saučesnik pucao u Selu tri puta i dao pištolj Herštiku, koji je iz neposredne blizine pucao svojoj žrtvi u glavu. Stavili su telo u automobil i zakopali ga na mestu gde su ga nekoliko nedelja kasnije otkrili planinari.

Herštikova majka je takođe osuđena za nekoliko krivičnih dela, uključujući i pokušaj da spreči policijsku prijavu Seline majke.

Od velike krađe i ubistva do dva doktorata

Skoro 26 godina kasnije, Herštik je izrazio kajanje zbog zločina tokom intervjua za Associated Press i njegovi poslovni partneri ga koriste kao uspešan primer rehabilitacije.

Tokom dugogodišnje zatvorske kazne, Herštik je odbranio dva doktorata - iz matematike i hemije, ženio se tri puta i osnovao 31 kompaniju, prodavši ih šest.

On je potpredsednik za strategiju i tehnologiju kompanije Scentech Medical, koju je osnovao dok je još bio u zatvoru 2018. godine, a sada treba da izađe u javnost.

Scantech je tehnološki proizvod koji može da otkrije određene bolesti putem testiranja daha i čeka na odobrenje regulatora, da bi omogućio spajanje sa NextGen Biomed, koji trguje na berzi u Tel Avivu.

Spajanje bi, prema Herštiku, podiglo vrednost kompanije na 204 miliona funti (oko 240 miliona evra) i rekao je da je prikupio više od 20 miliona funti sredstava u poslednje dve godine preko privatnih investitora.

Izraelski zakon ne zabranjuje zatvorenicima da posluju, ali Herštik se suočio sa brojnim preprekama, uključujući ograničen pristup internetu.

- Ograničeni ste realnošću. U zatvoru ste. Vodite kompaniju, a ne možete je sami voditi iz zatvora. Morate se osloniti na druge ljude da razgovaraju, sklapaju ugovore, sklapaju poslove  - objasnio je.

Tri propala braka i ubod nožem

Herštik je postavio izvršnog direktora da vodi svakodnevne aktivnosti njegovih kompanija, on mu je između ostalog čitao dokumente preko telefona.

Iako je uspeo da postane uspešan biznismen dok je bio iza rešetaka, imao je i "loših perioda". Ispričao je da su ga nožem izbola dva arapska zatvorenika nakon što su ga uhvatili u zaveri da katapultira odsečenu svinjsku glavu sa Kuranom u ustima u jerusalimsku džamiju Al-Aksa.

Rekao je da je zaveru predložio dvojici jevrejskih nacionalista koje je sreo u zatvoru, ali je rekao da je bilo hipotetički.

Šin Bet, izraelska bezbednosna agencija, saznala je za plan i angažovala Herštika kao doušnika, a kada su arapski zatvorenici saznali za njegov rad sa agencijom, izboli su ga, rekao je.

Uz sve to, stigao je i da se oženi i razvede tri puta dok je bio u zatvoru.

Godine 2021, komisija za uslovni otpust utvrdila je da je Herštik rehabilitovan i da više nije opasan za društvo, stavljajući ga u noćni kućni pritvor od 23:00 do 6:00.

Takođe mora da nosi uređaj za praćenje i zabranjeno mu je da napušta Izrael.

- Kajanje koje sam osećao zbog onoga što sam uradio postalo bi svetionik na mom putu napred - rekao je Herštik.

- Ova kompanija je izgrađena jer sam želeo da uradim nešto bolje, da svet bude bolje mesto - zaključio je.

Video: Teroristički napad tokom proslave Dana nezavisnosti u Izraelu?! 3 mrtvih i 4 povređenih na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    22. maj 2022 | 22:33

    Stvarno svaka cast, mogao bi se film snimiti. Malo je ovakvih slucajeva. Na zalost kod nas se vrlo brzo vrate iza resetaka jer posle 4-5 i vise godina provedenih iza resetaka nemaju potrebnu ni edukaciju a ni volju da zive slobodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA