≫ 

Španija liberalizuje Zakon o abortusu: Posebno pravilo za devojčice od 16 i 17 godina

Portparolka vlade Izabel Rodrigez rekla je da zakon predstavlja "novi demokratski iskorak".

  • 0
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk Foto: Shutterstock

Španija je odobrila nacrt zakona kojim bi se uklonio uslov da devojčice od 16 i 17 godina moraju da imaju saglasnost roditelja pre prekida trudnoće.

Novi zakon ima za cilj reformu prethodnog zakona o abortusu koji je konzervativna Narodna partija odobrila 2015. godine.

Portparolka vlade Izabel Rodrigez rekla je da zakon predstavlja "novi demokratski iskorak".

Ukoliko zakon bude odobren, Španija će postati prva zemlja u Evropi koja će zaposlenim ženama ponuditi plaćeno menstrualno odsustvo, navodi BBC.

U Španiji je dobrovoljni abortus dozvoljen do 14. nedelje trudnoće, ali lekari u tradicionalno rimokatoličkoj Španiji i dalje će moći da se upišu u registar prigovarača savesti, prenosi madridski ''El Pais''.

Ministarka za rodnu ravnopravnost Iren Montero poručila je da vladine institucije moraju "odbaciti tabue, stigmu i krivicu u vezi sa ženskim telom".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA