≫ 

Šta se dešava u Libiji: Sukobi u Tripoliju dok se premijeri rivali bore za vlast

Fati Bašaga je primoran da se povuče suočen sa protivljenjem libijske vojske

  • 0
Tripoli, Libija Tanjug/AP

U Tripoliju su izbile borbe nakon što je jedan od dvojice rivalskih libijskih premijera ušao u prestonicu da preuzme svoju funkciju, da bi samo nekoliko sati kasnije pobegao, kada je shvatio da je pogrešno procenio razmere vojnog otpora.

Fati Bašaga je rekao da se povukao kako bi sprečio dalje krvoproliće, a kasnije je rekao da će svoju vladu zasnovati u gradu Sirtu. On je preko noći u tajnosti ušao u grad uz podršku jedne moćne oružane grupe, Osme ​​brigade, ali je ona ostala izolovana i nije stigla nikakva druga podrška izvan grada.

Najveći deo sukoba dogodio se u zoru.

U Libiji je došlo do zastoja sa rivalskim grupama koje su tvrdile da vode zemlju. Parlamentarni i predsednički izbori planirani za decembar prošle godine morali su da budu odloženi pošto je podobnost različitih kandidata bila sporna, a nije bilo konsenzusa da će rezultat biti poštovan, piše The Guardian.

Bašagino povlačenje ne samo da šteti njemu lično i njegovim naporima na međunarodnom planu da se predstavi kao objedinjujuća ličnost, već je i podsticaj za privremenog premijera sa sedištem u Tripoliju, Abdulhamida Dbejbahu.

Bašaga, koji dolazi iz severozapadnog grada Misrate i bivši je ministar unutrašnjih poslova, iznenađujuće se udružio sa maršalom Kalifom Haftarom, vojnim moćnikom na istoku, neposredno pre planiranih decembarskih izbora. Njega je na proleće libijski parlament na istoku, Predstavnički dom, imenovao za premijera.

Dbejbah je prošle godine postao privremeni premijer od strane ad hok tela UN, ali je trebalo da ostane na vlasti samo do izbora. Nakon što su odloženi, on je odbio da ostane po strani, i nastavio je da koristi prihode od libijske nafte kako bi ojačao svoju narodnu podršku.

Abdulhamid Dbejbah, Tripoli, Libija Abdulhamid Dbejbah Tanjug/AP

Diplomatska misija Velike Britanije u Tripoliju bila je jedna od mnogih ambasada koje su pozvale na smirenost.

- Događaji u Tripoliju pokazuju hitnu potrebu za trajnim političkim rešenjem koje se ne može i ne sme postići silom. Pozivamo sve strane da deeskaliraju tenzije i da se uključe u smislen dijalog u cilju stabilnosti i uspešnih izbora - naveli su.

Neuspeli pokušaj Tripolija doprineće pozivima međunarodnoj zajednici da preuzme jači nadzor nad procesom pomirenja u Libiji.

Nemačka je bila domaćin dva samita u pokušaju da ubedi obe strane da prihvate predsedničke i parlamentarne izbore, ali promena vlade u Nemačkoj prošle jeseni i glavni fokus na Ukrajinu omogućili su Libiji da sklizne sa diplomatske agende.

Moguće je da će borbe podstaći evropske lidere da se ponovo fokusiraju na zemlju. Većina trenutnih diplomatskih napora dolazi od Stefani Vilijams, koja radi kao specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, a ne kao izaslanica koju imenuje Savet bezbednosti UN. Ona radi na tome da ubedi obe strane da pristanu na nacrt ustava pre izbora. Nedostatak usaglašenog trajnog ustava koji bi precizirao odnos između parlamenta i predsednika bio je jedan od razloga za odlaganje izbora.

- Politički lideri moraju shvatiti da će preuzimanje ili zadržavanje vlasti putem nasilja samo štetiti narodu Libije - rekla je američka ambasada u Vašingtonu, ističući potrebu za napretkom po pitanju ustava.

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA