≫ 

Šta je ruski vojnik okrivljen za ratne zločine priznao pred sudom i kakva mu kazna preti?

Komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja, Vadim Šišimarin (21) priznao je da je kroz otvoren prozor automobila upucao nenaoružanog muškarca u glavu, nakon što mu je naređeno

  • 7
Vadim Šišmarin Foto: Tanjug/AP

Prvi ruski vojnik koji je optužen za ratni zločin, danas je pred ukrajinskim sudom priznao krivicu. Vadim Šišimarin (21) priznao je odgovornost za ubistvo 62-godišnjeg civila, a za ovo delo mu preti doživotna robija.

Prema rečima tužioca, Šišimarin je tokom borbi u regionu Sumija u severoistočnoj Ukrajini, 28. februara, kroz otvoreni prozor automobila upucao nenaoružanog muškarca u glavu, civila u selu Čupahivka, koji je vozio bicikl i govorio telefonom, nakon što mu je naređeno da "ubije civila kako ga ne bi prijavio ukrajinskim braniocima".

Komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom pritvoru, je priznao da je pucao u civilni automobil, nakon što je njegov konvoj vojnih vozila došao pod udar ukrajinskih snaga, i da je potom odvezao automobil sa još četiri vojnika dok je pokušavao da pobegne od ukrajinskih boraca.

Navodi se da se zločin dogodio "desetak metara" od kuće žrtve i da je počinjen puškom AK-47.

Kako opisuje novinar BBC, Vadima Šišimarina, 21-godišnjaka veoma mladog izgleda, teško naoružani čuvari su uveli u prostoriju sa lisicama na rukama.

Izgledao je nervozno, često držao pognutu glavu i pažljivo slušao svog prevodioca kroz staklo.

Na samo par metara od njega sedela je udovica ubijenog. Kada je optuženi vojnik ušao u sudnicu, ona je obrisala suze iz očiju, a zatim sedela sklopljenih ruku dok je tužilac izlagao svoje dokaze, opisujući trenutak kada je Katerinin muž upucan u glavu.

- Da li prihvatate svoju krivicu? - upita sudija.

- Da - odgovorio je Šišimarin.

- U potpunosti?

- Da -  tiho je odgovorio u svom sivom kavezu od metala i stakla.

Portparol tužilaštva rekao je da su "tužioci i istražitelji SBU (Služba bezbednosti Ukrajine) prikupili dovoljno dokaza o njegovoj umešanosti u kršenje zakona i običaja ratovanja u kombinaciji sa ubistvom sa predumišljajem", dok je advokat optuženog, Viktor Ovsjanikov, ranije izjavio da je slučaj protiv njega jak, ali da će konačnu odluku doneti sud u Kijevu.

- Za ove radnje preti mu kazna od 10 do 15 godina zatvora ili doživotna kazna - dodao je je portparol.

Druga dva slučaja dospeće na sud narednih dana, uključujući i suđenje u odsustvu Mihailu Romanovu, ruskom vojniku optuženom za silovanje i ubistvo. On je optužen da je u martu provalio u kuću u selu u regionu Brovarski u blizini Kijeva, ubio muškarca a onda nekoliko puta silovao njegovu ženu, dok je "njoj i njenom maloletnom detetu pretio nasiljem i oružjem".

Broj potencijalnih ratnih zločina koje je registrovao ukrajinski generalni tužilac prešao je 11.000, u koje je uključeno više od 600 osumnjičenih, uključujući ruske vojnike i vladine zvaničnike, dok je Unicef prijavio  da je najmanje 100 dece ubijeno u sukobu samo u aprilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorzo

    18. maj 2022 | 16:01

    A kolika je kazna za ukrajinske naciste koji su stotinu živih Rusa zapalili u Odesi?

  • Brooka

    18. maj 2022 | 16:09

    Dvstesetjednogodišnji komandant tenkovske divizije??? 🤣😂🤣😂🤣😂

  • Dusan silni

    18. maj 2022 | 16:58

    Pa do 25 godine moze dogurati do generala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA