Ovom fotografijom su pokušali da dokažu da je Zelenski zapravo Rus, ali lažna je

Reč je o staroj fotografiji koja se može pronaći na web stranici na ruskom jeziku u članku o Zelenskom i "ljubavnoj priči" njegove supruge

  • 18
Volodimir Zelenski dzemper

Foto: Tanjug/AP

Tvrdnje da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zapravo Rus, što dovodi u sumnju njegovu podobnost da bude predsednik Ukrajine, razotkrivene su kao lažne, javlja BBC.

Prošlog meseca je počela na Telegramu da se deli fotografija ruskog pasoša u kojem je fotografija mladog Zelenskog, zajedno sa lažnim tvrdnjama da, kao ruski državljanin, Zelenski nije bio kvalifikovan da bude predsednik Ukrajine.

Tu priču su preneli i pojedini ruski mediji. Međutim, nema dokaza da je Zelenski državljanin Rusije.

Analiza fotografije, koju je uradio BBC, dokazuje da je fotografija pasoša lažna. Naime, reč je o staroj fotografiji koja se može pronaći na web stranici na ruskom jeziku u članku o Zelenskom i "ljubavnoj priči" njegove supruge. Ta fotografija je prerađena u programima za obradu fotografija, da bi izgledala kao da je u pitanju fotografija iz pasoša.

Istraživački novinar Maks Bernhard pronašao je dodatne dokaze da je u pitanju lažni pasoš. On je otkrio da datum izdavanja ne odgovara ostalim podacima u pasošu, a čini se da je napravljen pomoću softvera koji generiše lažne ruske pasoše.

Video: Pobednik Evrovizije o tome da li su pobedili zbog aktuelne situacije u Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    18. maj 2022 | 17:01

    On je klovn!!!!

  • Činjenice kažu

    18. maj 2022 | 19:28

    Ko je i šta je to je relevantna stvar. Imamo mi i na ovim našim prostorima naroda koji su sem vere menjali i nacionalnost i izmišljali neku novu narodnost. Što se konkretno ovog klovna tiče on se do 2014.god. zvao Vladimir i govorio Ruskim jezikom, a od tada postao Volodimir i postao veliki Ukrajinac. Uzgred do stvaranja SSSR-a Ukrajina nije ni bila država. To su činjenice a ne rekla-kazala.

  • Striko

    18. maj 2022 | 19:39

    Gde ovaka ljuga da bude Rus. On ako izjavi da je Rus, Rusi će se sami poubijati i tako će da dobije Rat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA