Njujork istražuje ulogu društvenih medija u pucnjavi koja se dogodila u Bafalu: Napadač sve prenosio uživo

Guverner države tvrdi da tehnološke kompanije dele neku vrstu krivice za napad

  • 0
Bafalo pucnjava Foto: Tanjug/AP

Glavni tužilac države Njujork pokrenuo je istragu o ulozi društvenih medija u masovnoj pucnjavi koja se dogodila u subotu u Bafalu.

U istrazi će se razmotriti u kojoj meri su društvene platforme "korišćene za strimovanje, promociju ili planiranje događaja", saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Guverner države tvrdi da tehnološke kompanije dele neku vrstu krivice za napad.

Kritičari kažu da su kompanije bile prespore u sklanjanju navodnih nasilnih postova naoružanog napadača, piše BBC.

- Teroristički napad u Bafalu je još jednom otkrio dubinu i opasnost internet foruma koji šire i promovišu mržnju - rekla je državni tužilac Leticija Džejms, najavljujući istragu.

Osumnjičeni, koji je belac, navodno je postavio manifest na Gugl i uživo prenosio smrtonosnu pucnjavu 10 ljudi u supermarketu, u kraju u kojem pretežno živi afroameričko stanovništvo. On je sve prenosio na Tviču, kompaniji u vlasništvu Amazona.

- Činjenica da pojedinac može da objavi detaljne planove da počini takav čin mržnje bez posledica, a zatim da ga strimuje da ga vidi svet je jezivo i nedokučivo - rekla je Džejms.

Strim je uklonjen manje od dva minuta nakon što je nasilje počelo, rekao je Tvitč, ali je dupliran na drugim sajtovima za striming uprkos uklanjanju.

Fejsbuk nije uklonio vezu do kopiranog videa više od 10 sati, a do tada je podeljen više od 46.000 puta na platformi. Kopija otpremljena na drugom mestu je pregledana više od tri miliona puta pre nego što je uklonjena.

Džejms je rekla da će istraga takođe biti usmerena na onlajn forume 4chan, 8chan i Discord gde je napadač navodno objavio svoje planove.

Istragu je naredila demokratska guvernerka Keti Hočul, koja je takođe uputila policiju države Njujork da stvori jedinicu posvećenu nadgledanju društvenih medija u potrazi za ekstremističkim pretnjama.

Ona takođe traži od državnog parlamenta da donese oštrije mere kontrole oružja. Njeni republikanski kritičari u državnoj skupštini osudili su je što nije učinila više da spreči masovnu pucnjavu uoči napada.

Ministarstvo pravde SAD istražuje napad kao zločin iz mržnje.

Video: Muškarac ubio svoje troje dece i suprugu, pa onda i sebe: Krvoproliće u crkvi u Sakramentu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA