Rusi razmatraju italijanski mirovni plan za Ukrajinu: Ima 4 tačke, da li će ovo biti recept za kraj sukoba?

Prvi korak u mirovnom sporazumu je prekid vatre i demilitarizacija linija fronta

  • 64
Pregovori u Istanbulu, Redžep Tajip Erdogan, Rusija, Ukrajina, rat u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Andrej Rudenko, zamenik ruskog šefa diplomatije, saopštio je da Moskva razmatra italijanski plan mirovnog sporazuma za rešenje sukoba u Ukrajini.

- Dobili smo predlog plana i razmatramo ga - rekao je Rudenko novinarima.

On je rekao da nisu vođeni pregovori sa Italijom i da će Rusija naknadno da se oglasi o ovom pitanju.

Inače, Italija je pre nekoliko dana iznela mirovni plan za sukob u Ukrajini. Plan je predstavljen generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i sastoji se od četiri tačke.

- Radimo sa partnerima i saveznicima, uključujući i Ukrajinu, na mirovnom sporazumu - rekao je portparol italijanskog ministarstva spoljnih poslova koji nije hteo da iznese više detalja o samom sporazumu.

Portparol Antonija Gutereša odbio je da komentariše išta o ovom dokumentu.

- Sporazum predviđa lokalnu obustavu vatre, kako bi bila organizovana evakuacija civila i stvaranje uslova za sveobuhvatni prekid vatre, koji će dovesti do dugoročnog mira - rekao je u petak italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo.

La Repubblica je ranije izveštavala o predlogu, sa tačkama koje uglavnom odražavaju komentare koje su javno dali premijer Mario Dragi i drugi zapadnoevropski lideri.

Prvi korak u mirovnom sporazumu je, prema tom mediju, prekid vatre i demilitarizacija linija fronta.

Druga tačka predviđa da bi Ukrajina bila neutralna zemlja, sa svojom bezbednošću garantovanom od strane grupe zemalja koje još nisu identifikovane. O konturama ovog dela plana bi se razgovaralo na mirovnoj konferenciji.

Treća tačka je bilateralni sporazum između Rusije i Ukrajine da se razjasni budućnost Krima i Donbasa. Sporazum bi se bavio kulturnim i jezičkim pravima i garantovao bi slobodno kretanje ljudi, dobara i kapitala. Plan, kako je navela La Repubblica, ukazuje da bi Krim i Donbas imali skoro potpunu autonomiju, uključujući i pitanja odbrane, ali da bi bili deo Ukrajine.

Četvrta tačka bi bio multilateralni mirovni sporazum između Evropske unije i Rusije koji bi uključivao postepeno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i ukidanje zapadnih sankcija Moskvi.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acko

    23. maj 2022 | 17:56

    I dalje se pominje Krim koji ke vec 8 godina u Ruskoj federaciji.Njima ocigledno nije jasno da kad Rusija stavi šapu na neku teritoriju,to je kraj.Pa pogledajte sam kurilska ostrva,od 1945,i nece cak ni da pricaju vise o tome sa Japancima,to je kraj.

  • Nexxx

    23. maj 2022 | 17:52

    Dzabe se mucili,Krim i Donbas vise nilada nece biti Ukrajina

  • Др

    23. maj 2022 | 17:45

    Да! Руси полако напусте , а НАТО полако направи нови Бонстил и буде гарант мира!??? Ма, како да не!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA