Lekari u Etiopiji vraćaju pacijente jer nemaju čime da ih leče: Uslovi loši, daju lekove kojima je istekao rok

Zbog ovako teške situacije onkolozi u ovoj bolnici su bili prinuđeni da napišu otvoreno pismo u kom mole za pomoć

  • 0
Lekari, doktori, umor Foto: Shutterstock

Lekari koji vode računa o onkološkim pacijentima u glavnoj bolnici u regionu Tigrej u Etiopiji, leče pacijente u jako teškim uslovima. Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da je ovim lekarima, koji pokušavaju da spasu život najtežim pacijentima, ostalo lekova i hemioterapije za još jedan dan.

Jedanaest meseci rata ostavilo je velike posledice na ydravstveni sistem, koji je i pre toga bio u lošem stanju. Prvi put za

Po prvi put u poslednjih 11 meseci, lekari su dobili lek za oralnu hemoterapiju zahvaljujući donaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Do tada su imali samo jedan lek doksorubicin, koji je još uvek bio u upotrebi.

Ali, iako postoje neki znaci da bi blokada severnog etiopskog regiona mogla polako da bude popuštenada popušta, onkolozi kažu da je situacija i dalje teška i da koriste lekove kojima je istekao rok da bi pokušali da popune nedostatke. Bolnica ima samo 16 odsto zaliha lekova koji su im potrebni, rekao je jedan od lekara za Gardijan.

- Status naših farmaceutskih zaliha je trenutno na oko 16 odsto potrebnih zaliha. Situacija je strašna. Gotovo sve smo završili - napisao je on u SMS poruci, želeći da ostane anoniman.

Onkolog, koji je takođe tražio da se njegovo ime ne objavljuje, rekao je da je bolnica zbog nedostatka lekova prestala da nudi bilo kakav smislen tretman većini pacijenata sa rakom.

- Većina naših pacijenata je primorana da se vrati kući - rekao je on.

On i njegove kolege navikli su da šalju pacijente kući iako znaju da će tamo skoro sigurno umreti.

- To je zaista teško. Skoro svi, kada im to kažemo, zaplaču pred nama. Ne možemo da im damo čak ni jak analgetik za bolove i druge palijativne medikamente. Nemamo jake analgetike kao što je morfijum. Ono što imamo su blagi i umereni analgetici poput tramadola i paracetamola. Dakle, pacijenti takođe pate i umiru od bolova - kaže on.

Čini se da je rat između snaga lojalnih vladi Abija Ahmeda u Adis Abebi i regionalnih vlasti Tigrajana prešao u novu fazu nakon što je u martu dogovoren prekid neprijateljstava.

Talas hitne pomoći u vidu hrane i medicinskih potrepština stigao je do Tigraja, koji je od juna prošle godine bio u blokadi. Ono što pomalo i daje nadu jeste činjenica da se situacija polako stabilizuje.

Svetski program za hranu saopštio je da su 163 kamiona stigla u Mekele prošle nedelje , a da će zbog povratka 100 kamiona, koji su od jula držani u Tigraju, nastaviti da povećavaju isporuke.

Ovo je mala uteha za pacijente kojima je potrebna hemoterapija koji bi, uz prave lekove, možda mogli da se spasu, ali se sada suočavaju sa situacijom u kojoj ih lekari šalju kući da umru. Jedan lekar, koji je nedavno bio na odeljenju onkologije, rekao je da se ljudi muče da shvate zašto lekari ne mogu da ih leče.

- Sestre su veoma frustrirane jer ih pacijenti stalno pitaju: "Gde su naši lekovi za rak?", jer čuju da lekovi dolaze. Sve ovo je jako teško za medicinske sestre i za lekare koji tamo rade. Video sam jednog onkologa kako plače dok je davao intervju za lokalne medije. Oni su u teškoj situaciji - rekao je on.

Zbog ovako teške situacije onkolozi u ovoj bolnici su bili prinuđeni da napišu otvoreno pismo u kom mole za pomoć.

- Trenutna situacija sa lečenjem raka u bolnici je toliko loša, oni koji nisu uključeni u rat plaćaju velike gubitke zbog svega što se dešava - piše u pismu.

Rat je desetkovao zdravstveni sistem u Tigraju, u kom živi više od sedam miliona ljudi. Ali teška situacija na onkologiji je posebno upečatljiva s obzirom na to da su pre pet godina lekari u bolnici imali ambiciozan plan da svoje onkološke usluge usklade sa tehnikama i metodama koje se primenjuju u 21. veku.

Trebalo je da se izgradi sveobuhvatna jedinica za lečenje raka, smeštena u novoj zgradi od šest spratova, a lekari bi trebalo da pohađanju obuku kako u Etiopiji, tako i u inostranstvu. Kada je rat počeo u novembru 2020. godine, ovi planovi su zaustavljeni.

Sada lekari pozivaju organizacije za borbu protiv raka širom sveta, kao što su Američko društvo za kliničku onkologiju i Udruženje lekara za rak u Velikoj Britaniji da im pomognu.

- Pozivamo medicinsku zajednicu da bude glas za ove pacijente koji nemaju pravo glasa - rekao je drugi doktor koji je takođe želeo da ostane anoniman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA