Majka borca iz Azovstala otkrila šta joj je sin rekao nakon evakuacije: "Tiho sam plakala da niko ne vidi"

Dmitra su zbog njegovog talenta i angažmana prozvali "okom puka Azov"

  • 27
Azov, Azovstal

Foto: Tanjug/AP

Fotografije Dmitra Kozackog, šefa Službe za medije puka Azov, koje je on fotografisao tokom boravka u čeličani u Mariupolju obišle su svet i za kratko vreme postale simbol ukrajinskog otpora. U međuvremenu se oglasila i njegova majka koja je ispričala kako je izgledoa život njenog sina tokom boravka u bunkeru.

Dmitro je odlučio da fotografije iz čeličane objavi pre nego što su ga Rusi zarobili objavi, pa zahvaljujući njima ceo svet ima mogućnost da pogleda kako su izgledali poslednji dani tokom kojih je puk Azov pružao otpor ruskoj vosjci u čeličani Azovstal.

Uporedo sa službom u puku, Dmitro je studirao političke nauke na Akademiji u Ostrošku. Iako je romantičar po prirodi, pokazao je veliku hrabrost tokom otpora i odbrane Mariupolja. Iako je danima boravio u teškim uslovima, porodicu i prijatelje je uveravao da je dobro, a neretko je on njih tešio i pričao im viceve kako bi ih oraspoložio.

On je autor čuvene fotografije "svetlost će pobediti", a postao je poznat i nakon izvedbe ukrajinske pesme koja je pobedila na evroviziji dok se u pozadini čuju zvukovi granata. tokom poslednjih dana u čeličani snimio je i video "Mariupoljska tvrđava".

Mnogi su ga zbog njegovog talenta i angažmana prozvali "okom puka Azov".

Dmitro i njegova "braća po oružju" evakuisani su iz čeličane Azovstal i sada se nalaze u ruskom zarobljeništvu. Iako ima mnogo planova za budućnost, trenutno je najvažnije da se on i njegove kolege vrate kući.

Njegova majka Irina kaže da je upravo od sina čula da je rat u Ukrajini počeo, a u više navrata se zahvalila Bogu što je upravo čeličana Azovstal spasila život i njegovom sinu, ali i mnogim civilima, koji su do evakuacije u njoj pronašli utočište i skrovište od granata.

- Srce mi se cepalo kada sam čitala vesti o čeličani. Tiho sam plakala da niko ne vidi, a onda sam odlučila da se saberem i izdržim - rekla je Irina, koja godinama radi kao stjuardesa i vozu.

Dok je Dmitro bio u čeličani sa majkom je svakodnevno komunicirao preko društvenih mreža. On joj je uglavnom kratko oddovarao, a u poslednjim danima boravka u čeličani, čak je sa porodicom uspeo i da se čuje preko video poziva.

- Kada smo se čuli nakon evakuacije sa,o mi je rekao da je sve u redu i da su živi - kaže Irina.

Ona je na kraju rekla da su pojedini filmski reditelji zainteresovani da na osnovu kadrova koje je on snimio produciraju film, ali kako majka ističe za to će biti vremena.

- Sada je najvažnije da ga dovedemo kući - rekla je Dmitrova majka.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije mi jasno

    29. maj 2022 | 07:22

    Koga zanima šta kaže majka borca puka azov🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺🇷🇸🇷🇺

  • Stevan

    29. maj 2022 | 07:07

    Evakuisani nacista

  • Miki

    29. maj 2022 | 06:39

    Majko,ako ti je sin počinio zločine neće on uskoro kući.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA