Vatrena moć ovog oružja je zastrašujuća: Amerikanci Ukrajini obećali novo naoružanje?

Amerikanci su zbog blokade ukrajinske luke Odese najavili i isporuku protivbrodskih raketa Harpoon i Naval Strike, ali do sada nije bilo informacija da li je isporuka izvršena

  • 19
M270 MLRS Foto: Wikipedia/Public domain

Zbog teškog stanja na ratištu u Donbasu, Sjedinjene Države mogle bi da u skorije vreme ukrajinskim snagama pošalju svoje moćne višecevne lansere raketa MLRS M270.

Ovo oružje koje je proizvela kompanija "Lockheed-Martin" proizvedeno je 1983. godine kao odgovor na sovjetsku nadmoć u raketnoj artiljeriji. SAD su shvatile šta bi moglo da se dogodi u slučaju rata u Evropi, pa je razvijen MLRS M270 u saradnji s drugim članicama NATO-a, Velikom Britanijom, Francuskom i Zapadnom Nemačkom.

Jedna  baterija MLRS sastojala se od tri bataljona koji bi imali po tri lansera, ukupno devet, da se kasnije to smanjilo na ukupno šest.

Vatrena moć MLRS-a M270 je zastrašujuća. Jedan lanser ispaljuje 12 raketa tipa M26 koje izbacuju 7728 bombica, pa tako jedna baterija može da ispali 108 raketa što daje vatrenu moć jednaku 33 bataljona artiljerije. Zamenom lansera sistem može da ispaljuje i rakete na relaciji zemlja-zemlja tipa MGM-140 ATACMS koje se ređe koriste u odnosu na klasične postave raketa M26, piše Večernji list.

M270 MLRS Foto: Wikipedia/Public domain

Tipična taktika za MLRS M270 je postavljanje u borbeni raspored do potrebe ispaljivanja nakon čega sistem odmah menja položaj kako bi se izbegla protivnička vatra.

Amerikanci su zbog blokade ukrajinske luke Odese najavili i isporuku protivbrodskih raketa Harpoon i Naval Strike, ali do sada nije bilo informacija da li je isporuka izvršena.

U SAD-u i Evropi izrađeno je ukupno 1.300 sistema MLRS M270 i oko 700.000 odgovarajućih raketa, a proizvodnja je prestala 2003. godine kada je poslednja proizvedena baterija isporučena egipatskoj vojsci.

Najava slanja ovog sistema u Ukrajinu izazvala je uzbunu u Moskvi zbog mogućnosti da Ukrajinci njime gađaju i ciljeve u Rusiji.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. maj 2022 | 00:10

    OVAJ RAT AMERIKE I NATO ALIJANSE U UKRAJINI PROTIV RUSIJE VODI KA UPOTREBI PECURKI !!!! SVE SMO BLIZI KRAJU !!!

  • asdf

    29. maj 2022 | 00:01

    U sustini prodace im oruzje iz '83,cija je proizvodnja stala '03? Ne znam kako ce Putin da spava ovih dana.

  • Alex 06

    29. maj 2022 | 00:35

    Neće to ( oruzje) ni da stigne u Ukrainu , a biće uništeno (od Rusa), a Ukrainci će biti zaduzeni da ga plate, .. kakva igra da im Amerikanci uzmu pare..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA