Kim Džong Un tvrdi da se stanje sa koronom poboljšalo: Imaju 90.000 novoobolelih, razmatraju popuštanje mera?

Tokom protekle nedelje vlasti su u više navrata isticale da se epidemija usporava, najviše jer je broj novozaraženih u jednom danu pao na ispod 200.000

  • 2
Pjongjang, Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un tvrdi da se stanje sa epidemijom korona virusa u toj zemlji popravlja i da razmatraju reviziju propisa koji su zbog širenja virusa trenutno na snazi.

Državni mediji u Severnoj Koreji javljaju da su osim Kim Džong Una i drugi visokopozicionirani funkcioneri saglasni da se situacija sa pandemijom poboljšala i da su svi zajedno razgovarali o prilagođavanju mera novonastaloj situaciji.

Severna Koreja je od petka do subote prijavila 89.500 novoobolelih, dok se 106.390 osoba oporavilo od onoga što oni nazivaju groznicom, pokazuju zvanični podaci.

Nije saopšteno da li je bilo preminulih, piše CNN.

Od kraja aprila do danas ukupno je prijavljeno 3.448.880, dok se 3.262.700 oporavilo. Trenutno je na lečenju 186.110 pacijenata, javlja državna televizija KCNA.

Prvi zvanični slučaj korona virusa Severna Koreja je objavila 12. maja i tadsa je na nivou cele zemlje uvedeno vanredno stanje. Tada je veliki broj gradova smešten u karantin, a u obaveznom karantinu bili su i svi noni koji imaju povišenu temperaturu i druge simptome groznice.

Tokom protekle nedelje vlasti su u više navrata isticale da se epidemija usporava, najviše jer je broj novozaraženih u jednom danu pao na ispod 200.000.

S obzirom na to da u ovoj zemlji manjka nezavisnog izveštavanja i da su sve informacije strogo kontrolisane, teško je proveriti tačnost ovih brojki, posebno jer već dugo među stručnjacima postoji skepticizam po pitanju izveštavanja o korona virusu u Severnoj Koreji.

Video: Kim Džong Un nosi mrtvački kovčeg, jedini je bez maske, a kovid hara: Snimak o kom bruji planeta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    29. maj 2022 | 18:33

    Jel objasnio kako dve godine nije bilo ni jednog slučaja, a sada odjednom na desetine hiljada? Koliko para je primio od Bilija i Klausija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA