≫ 

"Molim vas, čuvajte ga": Potresno pismo majke iz Mariupolja koja je morala da se odvoji od sina

Kira je zatim ispričala i priču o jednoj devojčici koja je svojoj majci postavila pitanje: "Da li smo mi sada izbeglice?"

  • 2
Poljska, ukrajinske izbeglice, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Sukob u Ukrajini primorao je mnoge porodice da se privremeno odvoje. Takvu sudbinu doživeo je veliki broj roditelja koji su, da bi spasili svoju decu, bili primorani da ih sa jednim rancem i porukom u njemu pošalju na sigurno.

- Molim vas, čuvajte ga - glasilo je pismo jedne majke, koje je pronađeno u rancu njenog sina ispisano na papiru zajedno sa njegovim ličnim podacima.

O sudbini ove, ali i mnogih drugih žena, govorila je ukrajinska poslanica Kira Rudnik. Ona je rekla da je u Mariupolju postojala grupa dece koju su roditelji morali da pošalju na sigurno bez njihovog nadzora. Svi oni imali su sa sobom smao jedan ranac, plav za dečakje i rozi za devojčice.

- Roditelji su u svaki pored stvari ostavili poruku, a zatim su ih predavali strancima na čuvanje. Govorili su nam: "Samo ih sklonite na sigurno", a njima da se uvek drže za taj ranac, šta god da se desilo - kaže poslanica.

Ona je zatim dodala da su volonteri u kampovima često grlila ovu decu i govorili im da zajedno otvore rančeve i čitaju poruke.

- Oni su uvek govorili da su im mame rekle da to ne rade, a često su nas i pitali da li će ih ikada više videti - kaže Kira, prenosi Sky news.

Većina poruka je zapravo sličnog karaktera i podsećaju na one koje su roditelji davali deci još tokom Drugog svetskog rata.

Na većini piše ime i prezime, da su to njegova dokumenta, adresa i onda nezaobilazna poruka koja svima lomi srca u kojoj nas mole da se brinemo o njima.

- Upravo to i želim za ukrajinsku decu, da svi budu bezbedni - kaže ona.

Kira je zatim ispričala i priču o jednoj devojčici koja je svojoj majci postavila pitanje: "Da li smo mi sada izbeglice?".

- Kako da sa decom razgovaramo o tome - pitala je ona.

Ona je na kraju apelovala na vlast u Velikoj Britaniji da olakša izbeglicama iz Ukrajine dobijanje viza, budući da ceo biroktratski proces traje jako dugo.

Video: Namirnice, garderoba i pelene za bebe: Snimci sa poljsko-ukrajinske granice na koju stižu izbeglice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo je baba

    30. maj 2022 | 06:20

    ne zaboravio nato fasiste I ubitstvo male Milice

  • Da

    30. maj 2022 | 20:46

    Poslati decu samu u nepoznato ??? Koliko je pedofila ,trgovaca robljem,trgovaca organima...? Deca su negde, u nekom smestaju ,vec 2 meseca bez papira rekose .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA