≫ 

Najteže borbe u Ukrajini trenutno se vode u Donbasu: Da li Kijev i Harkov ponovo treba da strahuju?

Da li će i koliko brzo ruski predsednik Vladimir Putin uspeti da ostvari svoje ciljeve, u velikoj meri će odlučivati da li će neki regioni poput KIjeva i Hersona, ponovo "ući u igru"

  • 2
Putin, Rusija Ukrajina zastava, rat Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Rat u Ukrajini traje više od tri meseca, a za to vreme napadi su izvedeni u više pravaca, od istoka, pa sve do granice sa Poljskom na zapadu. Fokus borbi trenutno je u Donbasu, regionu oko kog Rusija i Ukrajina ratuju već osam godina.

Vojni analitičar Majkl Kofman napisao je na Tviteru da je ukupan balans u vidu broja poginulih vojnika trenutno na snazi Ukrajine, međutim, prema njegovim rečima, situacija u Donbasu je potpuno drugačija.

Da li će i koliko brzo ruski predsednik Vladimir Putin uspeti da ostvari svoje ciljeve, u velikoj meri će odlučivati da li će neki regioni poput KIjeva i Hersona, ponovo "ući u igru".

Donbas

Rusija je odustala od pokušaja da opkoli sve ukrajinske snage u Donbasu, u zameni za ispunjenje skromnijeg cilja koji podrazumeva stvaranja "kotlova", manjih obruča koji Ukrajince drže odsečene od snabdevanja oružjem, namirnicama, lekovima, ali i od dolaska novih vojnika.

Prošle nedelje fokus je bio na gradu Severodonjecku, gde je lokalni guverner Sergej Hajdaj rekao da je Rusija angažovala 10.000 vojnika i dodatnih 2.500 komada opreme za napad na ovaj grad. Postoje navodi da Rusi već kontrolišu hotel na periferiji grada, nakon višednevnog bombardovanja.

Ako Rusija zauzme Severodonjeck, ona će kontrolisati ceo region Luganska i moći će da u fokus svojih daljih ciljeva stavi delove Donjecka koje još uvek ne kontroliše.

- Ne mislim da ruska ofanziva izgleda kao da je zaustavljena i iako je spora, ne postoji dobar način da se predvidi kada će kulminirati - napisao je Kofman.

Okupirane teritorije

Više nema sumnje da Rusija planira da u potpunosti anektira delove Ukrajine, smatra analitičar Guariana, isto onako kao što je to uradila sa Krimom 2014. Tada je Moskva odbila da uradi isto to sa oblastima koje je kontrolisala u istočnoj Ukrajini, umesto toga podržala je separatističke grupe koje se tamo nalaze. Sada se sve više govori o brzoj aneksiji delova Hersona i Zaporožja koje je Rusija zauzela u prvim danima rata.

Za razliku od Mariupolja, koji je Rusija osvojila nakon što ga je bombardovala dok od njega nisu ostale samo ruševine i verovatno drugih gradova u Donbasu koje bi Rusija mogla uskoro zauzeti, ove teritorije su uglavnom zauzete bez ikakvih borbi, tako da je Rusija uspela da se usredsredi na uklanjanje neslaganja među ljudima i pokušali su da preuzmu potpunu kontrolu.

U ovim oblastima došlo je do pojačanog gušenja onih koji su na strani Ukrajine, a sve je više navoda da je Rusi u ove regione uvode rublju kao zvaničnu valutu i svoju vremensku zonu. Govori se i da će nastavnici biti prekvalifikovani tako da nastavu drže po planu i programu ruskog Ministarstva obrazovanja.

Formalna aneksija ove teritorije mogla bi da ima ogromne posledice na uspostavlajnje mirovnog sporazuma. Ukrajina neće prihvatiti gubitak ovih područja, ali ako krene u kontranapad, Rusija bi mogla da tvrditi da Ukrajina napada rusku teritoriju, smatra analitičar.

Kijev i Herson

Život u ukrajinskoj prestonici iz nedelje u nedelju se polako vraća u normalu. Sirena za vazdušne napade koje se povremeno oglase i naoružani vojnici na ulicama, odaju utisak da je rat u toku, ali sa druge strane bašte kafića su pune, Opera je ponovo otvorena, a policijski čas je pomeren i važi od 23 časa. Otkako su se Rusi povukli iz ove oblasti početkom aprila, nije bilo artiljerijskih pretnji, niti eksplozija na periferiji koje su bile karakteristične za početak rata.

Međutim, novinski list Meduza na ruskom jeziku je prošle nedelje citirao izvore povezane sa Kremljom koji tvrde da Putin još nije odustao od Kijeva i da bi mogao pokrenuti novi napad kada se bitka za Donbas završi.

Kao i u slučaju Kijeva, Rusi su pokušali da upadnu u drugi grad po veličini u zemlji u prvim danima rata i kao i u glavnom gradu, suočili su se sa neočekivano snažnim otporom, zaustavljeni su na periferiji, a zatim gurnuti nazad na deo teritorije oko grada.

Poslednjih nedelja, ukrajinske snage su dodatno potisnule Ruse, ali za razliku od Kijeva, osvajači su još uvek na udaljenosti od grada. Prošlog četvrtka, granatirana su područja unutar granica grada prvi put u dve nedelje, a devet civila je poginulo, prema podacima lokalnih vlasti.

Vojni komandanti kažu da nema znakova novog napredovanja na Harkov, ali Rusi čvrsto kopaju na položajima koje i dalje drže, bez planova da se povuku sve do granice kao na drugim mestima.

- Oni nešto planiraju, možda ćemo tek kada se to bude dogodilo saznati o čemu se radi - kaže komandant.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobe

    29. maj 2022 | 23:08

    Preko Ukrajine SAD pokusava da skenira modernija oruzja RF. Zato RF izbegava da ih koristi,tajna se uvek cuva za finale.

  • Kako je brat Putin

    30. maj 2022 | 10:43

    usao u ukrajinu njima se gace tresu evo ih puna nemacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA