Žene vojnika iz Azovstala ne znaju da li su oni još uvek živi: "Nisam se čula s njim, ne znam ništa o njemu"

Nakon što je Mariupolj pao u ruske ruke, njegovi branitelji su odvedeni u pritvor

  • 9
Ukrajina blog Foto: Tanjug/AP

Dve supruge i devojka ukrajinskih vojnika koji su branili područje čeličane Azovstal, a koje su kasnije zarobile ruske snage, rekle su u ispovesti za CNN da su za sada dobile malo informacija o sudbinama svojih voljenih.

- U poslednje vreme nisam bila u kontaktu sa svojim mužem niti sam dobila bilo kakve informacije o njemu. Poslednji put smo razgovarali 13. aprila. Kasnije su mi njegovi saborci slali poruke da je još uvek živ - rekla je Ana Ivleva, supruga Antona, koji je teško ranjen u Azovstalu.

Ana kaže kako je u kontaktu sa ukrajinskim službenicima, ali da za sada još uvek nema informacija o tome gde se nalaze zarobljeni branitelji Azovstala i u kakvim se uslovima nalaze. Dodala je da se nada da je njen suprug još uvek živ.

- Svi mi, cele porodice vojnika, supruge, majke, tu smo jedni za druge. U kontaktu smo 24 sata dnevno. Uvek razmenjujemo sve informacije koje dobijemo. Mi smo kao jedna velika porodica - kaže Ivleva.

Nakon što je Mariupolj pao u ruske ruke, njegovi branitelji su odvedeni u pritvor. Ali još uvek nije poznato koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u ruskim pritvorima. Moskva tvrdi da se predalo više od 2.000 ukrajinskih branitelja. Ruska državna propaganda opisala ih je kao "naciste", zbog čega su mnogi zabrinuti oko toga kako se prema njima postupa u zatočeništvu.

"Nisam se čula s njim niti sam čula išta o njemu"

Ukrajinka Jana dodaje da nema nikakve informacije o svom dečku, koji je takođe branio Azovstal.

- Nisam se čula sa njim niti sam čula išta o njemu. Poslednji put smo bili u kontaktu 11. maja. Međunarodni odbor Crvenog krsta kontaktirao je u jednom trenutku njegovu majku, ne sećam se tačno kada, i samo su joj rekli da je živ - rekla je ona.

Supruga drugog vojnika, Tatijana, rekla je da je muž, nakon što se predao Rusima, uspeo da nazove sa nepoznatog broja. Rekla je da se neki od njegovih saboraca nalaze u pritvoru u gradu u Donjeckoj oblasti, koju drže separatisti.

- Govorio je smireno i samouvereno. Rekao je da ih drže u dobrim uslovima i da će im u budućnosti možda biti dozvoljeno da primaju neke pakete - rekla je Tatijana.

Dodala je da je razgovarala s njim desetak minuta i da je rekao da će pokušati ponovo da je nazove.

- Ali to je bilo to. Nije me više nazvao i nemam o njemu više nikakvih vesti - kazala je.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    30. maj 2022 | 07:26

    U ODNOSU STA SU RADILI RUSKIM ZAROBLJENICIMA PROSLI SU DOBRO....POSTO SU TO FASISTI KAZNA CE IM BITI DOBRO IZMERENA...FASIZAM TREBA ISKORENITI A SVI ZNAML.KAKO...ZIVELA RUSIJA

  • я

    30. maj 2022 | 08:07

    Ne gubite vreme nece oni vise nikad videti slobodu.

  • Ortodox RS

    30. maj 2022 | 07:10

    Ne znaju sta im je ciniti nemaju zene vremena za gubljenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA