Prvi uragan u 2022. ide ka meksičkim gradovima: Očekuju se udari vetra od čak 193 km/h

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se očekuje da će Agata doći na kopno kao snažan uragan kategorije 3 u ponedeljak popodne ili uveče

  • 0
Uragan Agata Foto: Tanjug/AP

Prvi uragan Agata u ovoj sezoni formiran je iznad južne pacifičke obale Meksika u nedelju i brzo je dobio moć uoči očekivanog udara kao velike oluje duž niza turističkih plaža i ribarskih gradova.

Upozorenje na uragan na snazi je od Salina Kruza do Lagunas de Čačahua.

Uraganski uslovi se očekuju u zoni upozorenja na uragan i mogući u oblasti praćenja u ponedeljak, a uslovi tropske oluje počinju večeras ili rano u ponedeljak.

Agata se kreće ka severoistoku brzinom od oko devet kilometara na čas, a ovo opšte kretanje se očekuje tokom noći i ponedeljka. Očekuje se da Agata do kopna u južnom Meksiku stigne u ponedeljak popodne ili uveče.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se očekuje da će Agata doći na kopno kao snažan uragan kategorije 3 u ponedeljak popodne ili uveče u oblasti blizu Puerto Eskondida i Puerto Anđela u južnoj državi Oahaka - regionu koji uključuje turistička odmarališta Uatulko, Mazunte i Zipolite.

Centar je upozorio da bi uragan mogao izazvati opasan olujni talas.

Prema prognozama, očekuju se udari vetra od oko 175 kilometara na čas, dok američki centra za uragane kaže da bi vetar mogao da dostigne brzinu od 193 kilometara na čas.

Meteorolozi predviđaju da se brzo slabljenje Agate očekuje preko južnoistočnog Meksika u utorak.

Očekuje se da će olujni talas izazvati opasne priobalne poplave u oblastima vetrova na kopnu u blizini i istočno od mesta gde će Agata udariti na kopno. U blizini obale, doći će do formiranja velikih i razornih talasa.

Agata će doneti obilne kiše nad delovima južnog Meksika kasnije danas pa sve do utorka uveče.

Video: Tornado u Sisku: Za sekundu je razvaljeno celo dvorište

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA