≫ 

Majmunske boginje prijavljene u 23 države do sada: SZO kaže da je rizik po javno zdravlje umeren

U ovom talasu, zasad niko nije preminuo od ovog virusa

  • 0
Majmunske boginje Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija je primila izveštaje o 257 potvrđenih slučajeva majmunskih boginja i oko 120 sumnjivih slučajeva u 23 zemlje u kojima virus nije endemičan, navodi se u nedeljnom ažuriranju.

U SAD je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prijavio 12 slučajeva u osam država u petak popodne.

U pet afričkih zemalja u kojima se obično nalaze majmunske boginje, SZO je saopštila da je primila izveštaje o 1.365 slučajeva i 69 smrtnih slučajeva od virusa. Ove bolesti su prijavljivane u različitim periodima od sredine decembra do kraja maja.

U neendemskim zemljama nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

- Od 2017. godine nekoliko smrtnih slučajeva obolelih od majmunskih boginja u zapadnoj Africi povezano je sa mladim uzrastom ili nelečenom HIV infekcijom - navodi SZO u izveštaju od nedelje.

SZO je saopštila da majmunske boginje trenutno predstavljaju "umereni rizik" za javno zdravlje na globalnom nivou, nakon što su zabeleženi slučajevi u državama u kojima ih dosad nije bilo.

- Rizik po javno zdravlje bi mogao da postane veći ukoliko virus iskoristi priliku da se ustali kao ljudski patogen i proširi se na visokorizične grupe, a to su mala decu i osobe sa oslabljenim imunitetom - rekli su iz SZO.

SZO je istakla da iznenadna pojava majmunskih boginja u nekoliko neendemskih zemalja ukazuje na to da postoji neotkrivena transmisija već neko vreme.

Agencija UN za zdravstvo očekuje da će biti prijavljeno još slučajeva, kako se bude pojačavao nadzor nad virusom u endemskim i neendemskim zemljama.

Većina slučajeva je zasad otkrivena u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji.

Agencija apeluje na zdravstvene radnike da pažljivo prate moguće simptome kao što su osip, groznica, otečeni limfni čvorovi, glavobolja, bol u leđima, bolovi u mišićima i umor, i da ponude testiranje svima koji imaju ove simptome.

Međutim, s obzirom na to da je većina početnih slučajeva ove epidemije prijavljena uglavnom kod homoseksualaca, "trebalo bi uložiti sve napore" da se izbegne stigmatizacija pogođenih ljudi i zajednica, saopštila je SZO.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA