12 nesreća za 12 godina u "planinskom kraljevstvu": Zašto je Nepal jedna od najopasnijih zemalja za letenje?

Činjenica da je to 12. vazduhoplovna tragedija u isto toliko godina u "planinskom kraljevstvu", čini Nepal jednom od najopasnijih zemalja na svetu za putničko vazduhoplovstvo

  • 0
Nepal avion srušio se mesto pada Foto: Tanjug/AP

Pad aviona u Nepalu koji se dogodio juče još je jedna u nizu vazduhoplovnih tragedija u ovoj planinskoj zemlji: naime, to je 12. nesreća u 12 godina.

Spasioci su stigli do ostataka aviona Tara Aira koji je nestao sa radara u Nepalu u nedelju rano ujutru. Avion je prevozio 22 putnika i posadu na letu između turističkih centara Pohara i Džomsom. Veruje se da nema preživelih.

Činjenica da je to 12. vazduhoplovna tragedija u isto toliko godina u "planinskom kraljevstvu", čini Nepal jednom od najopasnijih zemalja na svetu za putničko vazduhoplovstvo, piše Independent.

U eri u kojoj letenje postaje sve bezbednije, nesreće u Nepalu nastavljaju da "pune naslovne strane". Gubici obično uključuju male elisne avione po lošem vremenu.

Domaće avio-kompanije u zemlji obično koriste stare, loše održavane avione. Letelica tipa "Tvin oter" koja je učestvovala u poslednjoj tragediji bila je oko 40 godina stara.

U zemlji sa veoma izazovnim terenom i nepredvidivim vremenom, malo je nade da će se ova serija tragedija uskoro prekinuti.

Svim nacionalnim avio-kompanijama zabranjen je ulazak u EU jer službenici za bezbednost nemaju poverenja u nepalski regulator za avijaciju. Evropska komisija isključuje "sve avio-prevoznike koje su sertifikovale vlasti odgovorne za regulatorni nadzor Nepala".

Nepal avion srušio se mesto pada Foto: Tanjug/AP

Te vlasti su nadgledale užasne gubitke, sa dva prethodna pada na vezi između Džomsona i Pohare u poslednjoj deceniji.

Letenje rizično, ali i vožnja putevima

Godine 2012. poginulo je 15 od 21 osobe na letu Agni Aira. Njihova letelica nije uspela da sleti u Džomson i vraćala se u Poharu.

Četiri godine kasnije, avion Tara Aira srušio se na putu od Pohare do Džomsoma. Dvadeset tri života su izgubljena.

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva nastoji da smanji stopu fatalnih nesreća u Nepalu.

- Prelep, ali neravan teren ove zemlje čini bezbednost vazdušnih operacija izazovnijom nego u drugim delovima sveta - navode.

Sakupljanje meda u Nepalu Foto: Tanjug/AP

U 2012. godini, sedam britanskih putnika bilo je među 19 ljudi koji su poginuli u avionu Sita Air Dornier 228 koji se srušio ubrzo nakon poletanja iz Katmandua na letu za Luklu. Za tragediju je okrivljena "kombinacija faktora, uključujući pretrpan avion sa previše prtljaga u njemu".

Putnici koji se upute u "planinsko kraljevstvo" moraju nastaviti da vagaju rizike letenja, dok ostaju svesni da su putevi u Nepalu takođe smrtonosni, sa stopom nesreća šest puta većom nego u Velikoj Britaniji.

Video: Očaj i neizvesnost: Porodice 22 putnika u Nepalu stradalih u avionskoj nesreći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA