"Strašno je mnogo patnje": Bajden najavljuje kongresnu debatu o oružju posle masakra u Teksasu

Mnogo toga se može sprečiti, naveo je američki predsednik

  • 1
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden najavio je danas da planira razgovore sa kongresmenima o oružju posle prošlonedeljne pucnjave u osnovnoj školi u teksaškom gradiću Juvalde u kojoj je ubijeno 19 dece i dvoje nastavnika.

- Postoji strašno mnogo patnje. Mnogo toga se može sprečiti - rekao je Bajden tokom sastanka sa novozelandskom premijerkom Džasindom Ardern u Ovalnom kabinetu Bele kuće, prenosi Rojters.

Ardernova je izrazila saučešće porodicama žrtava pucnjave u Teksasu, ali i u Bafalu, u kojoj je 14. maja poginulo 10 ljudi.

Posle masakra 2019. godine u Krajstčerču na Novom Zelandu, u kojem je naoružani napadač ubio 51 muslimana, Ardern je uvela zabranu nošenja poluautomatskog vatrenog oružja, što je u velikoj suprotnosti sa Sjedinjenim Državama, gde je takvo oružje dozoljeno uprkos brojnim masovnim ubistvima.

Američki zakonodavci su više puta propustili da pooštre zakone o oružju nakon sličnih masakara tokom protekle decenije, navodi Rojters.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot više puta je rekao nakon pucnjave u školi u Juvaldeu da propisi o oružju "nisu rešenje", dodaje britanska agencija, prenosi Tanjug.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    31. maj 2022 | 22:36

    Јел у ту патњу рачуна и ГЕНОЦИД НАД ИНДИЈАНЦИМА ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA