≫ 

Turska menja ime?

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena

  • 4
Turska zastava Foto: Pixabay

Turska je zvanično zahtevala da Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije promene ime zemlje u Türkiye, izjavio je ministar spoljnih poslova Čavušoglu.

Ankara je najavila da će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da će promena postati zvanična nakon ove sedmice, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolu.

UN su "spremne" za promene, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda.

Ime Türkiye "na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda", navodi se u Erdoganovom dekretu.

Tačan razlog za promenu imena zemlje nije poznat.

Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o "nelaskavoj" konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na "veliku pticu poreklom iz Severne Amerike" ili "kada nešto krene po zlu".

Video: Predsednik Srbije u poseti Turskoj: Dočekan uz najviše državne počasti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA