≫ 

Pentagon potvrdio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa

Raketni sistemi su deo nove tranše bezbednosne pomoći Ukrajini od 700 miliona dolara od SAD koji takođe uključuje helikoptere, sisteme protivtenkovskog naoružanja Javelin, radare, taktička vozila, rezervne delove i još mnogo toga

  • 8
Pentagon Foto: Profimedia

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD poslati Ukrajini četiri sofisticirana raketna sistema srednjeg dometa i municiju, kako bi pomogli u pokušaju zaustavljanja ruskog napretka u regionu Donbasa u toj zemlji, prenosi Asošiejted pres.

Biće potrebno najmanje tri nedelje da se precizno oružje i obučene trupe dovedu na bojno polje, dodao je Pentagon.

Raketni sistemi su deo nove tranše bezbednosne pomoći Ukrajini od 700 miliona dolara od SAD koji takođe uključuje helikoptere, sisteme protivtenkovskog naoružanja Javelin, radare, taktička vozila, rezervne delove i još mnogo toga.

Upitan da li oružje stiže prekasno da bi napravilo razliku, pošto Rusija napreduje na istoku i jugu, Kolin Kal, podsekretar za politiku odbrane, rekao je da ne misli tako.

- Ovo je teška borba. Verujemo da će ove dodatne sposobnosti stići u vremenskom okviru koji je relevantan i omogućiti Ukrajincima da veoma precizno ciljaju ono što im je potrebno za trenutnu borbu -  rekao je Kal tokom brifinga u Pentagonu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u sredu da su SAD je „namerno i marljivo doliva ulje na vatru“. On je dodao da Kremlj ne veruje u uveravanja Kijeva da su sistemi za višestruko lansiranje raketa koje su isporučile SAD neće se koristiti za napad na Rusiju.

- Da biste verovali (nekome), morate imati iskustvo u situacijama kada su takva obećanja ispunjena. Nažalost, takvog iskustva nema - rekao je Peskov.

Ovo je 11. paket koji je do sada odobren i biće prvi koji će iskoristiti 40 milijardi dolara bezbednosne i ekonomske pomoći koju je nedavno usvojio Kongres.

Raketni sistemi bi bili deo Pentagonovog ovlašćenja za povlačenje, tako da bi uključivali uzimanje oružja od SAD inventara i brzo ih uvezli u Ukrajinu.

Ukrajinskim trupama bi takođe bila potrebna obuka za rad na novim sistemima, koja bi mogla da potraje najmanje nedelju ili dve.

Zvaničnici su rekli da je plan da se Ukrajini pošalje raketni sistem visoke pokretljivosti ili HIMARS, koji je montiran na kamion i može da nosi kontejner sa šest raketa. Sistem može da lansira raketu srednjeg dometa, što je trenutni plan, ali je takođe sposoban da ispaljuje projektil većeg dometa, Armi Tactical Missile Sistem, koji ima domet od oko 190 milja (300 kilometara) i nije deo plana.

Video: U stepama centralne Azije: Amerikanci na pragu Rusije i Kine razvijaju biološko oružje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    2. jun 2022 | 09:07

    Jel to amerika ratuje preko ukrajinskih ledja a ne sme da prizna rusiji da vodi rat protiv rusije?Leteće bojeve glave do amerike,kako su nastavili ,kukavički da igraju!!E zeleni šta uradiše svom narodu,zbog proklete amerike.Hteo si sve rusko da zbrišeš zbog amerike….Bravo,marioneto zelena i nezrela!!

  • Dend

    2. jun 2022 | 00:31

    Ništa strašno biće vraćene modefikovane pošaljiocu ?

  • Roćko

    2. jun 2022 | 09:41

    Kad vam Putin sikne prosto i jednostavno jedan sarmat k ce vam bude kriv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA