≫ 

Preminuo najveći rival Pabla Eskobara i vođa zloglasnog Kali kartela Gilberto Rodrigez

Gilberto i njegov brat Migel bili su najveći rivali Pablu Eskobaru i njegovim saveznicima i godinama su se borili oko prevlasti nad trgovinom kokaina

  • 0
Gilberto Rodrigez Foto: Tanjug/AP

Gilberto Rodrigez Orehuela, stariji vođa zloglasnog Kali kartela i najveći protivnik Pabla Eskobara preminuo je u 83. godini u zatvoru u SAD, saopštio je njegov advokat.

Poznat po svom nadimku "Šahista", dugo godina je vodio čuveni Kali kartel koji je jedno vreme kontrolisao 80 odsto svetskog tržišta kokaina.

- Deca i supruga vas sa žaljenjem obaveštavaju da je naš voljeni Gilberto peminuo 31.maja u 18.54 - saopštila je porodica.

Porodica planira da njegove posmrtne ostatke vrati u rodnu Kolumbiju.

Rodrigez je uhapšen 1995. godine, a upravo taj događaj označio je početak raspada Kali kartela, koji je tokom osamdeseti i devedesetih godina prošlog veka prokrijumčario ogromne količine kokaina iz Kolumbije u SAD.

On je 2004. godine izručen SAD, a kaznu je služio u savetnom zatvoru Butner u Severnoj Karolini. Sud mu je 2020. godine odobrio privremeno pušrtanje na slobodu zbog zdravstvenih problema.

- Bili smo veoma tužni kada smo saznali ovu vest. Naše misli i molitve su uz njegovu porodicu - rekao je njegov advokat Dejvid Markus, piše Guardian.

Gilberto i njegov brat Migel bili su najveći rivali Pablu Eskobaru i njegovim saveznicima i godinama su se borili oko prevlasti nad trgovinom kokaina. Obojica su priznala da su finansirali predsedničke kampanje Ernesta Sampera 1994. godine, koji je u to vreme negirao da je znao za ove donacije.

Braća Rodrigez uhapšena su 1995. godine i osuđena na 15 godina zatvora. U to vreme kolumbijski zakon je branio ekstradaciju svojih državljana, ali su zbog pritiska SAD, 1997. godine ukinuli tu zabranu.

Gilberto je 2002. godine neuočekivano pušten iz zatvora nakon kontrovezne sudske odluke, ali je godinu dana kasnije ponovo uhapšen.

Video: Dignut u vazduh dom Pabla Eskobara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA