Zvaničnici Černobilja šokirali: Ruski vojnici pokrali i uništili opremu, kopanjem rovova pokrenuli radijaciju?

Gubici nakon ruske okupacije, koja se u međuvremenu završila, procenjuju se na više od 54 miliona dolara

  • 10
Černobilj Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je rekla da je ruska vojska opljačkala ili oštetila više od 1.000 kompjutera u nuklearnoj elektrani Černobilj i ukrala kamione i dozimetre zračenja.

Informacioni direktor Černobilja Vitalij Medved istakao je da nuklearna oprema nije oštećena i "sve je u redu što se tiče radijacione bezbednosti".

Prema njegovim rečima, gubici nakon ruske okupacije, koja se u međuvremenu završila, procenjuju se na više od 54 miliona dolara, prenosi BBC.

Eksplozija reaktora u Černobilju 1986. godine raširila je radijaciju širom Evrope.

Nuklearna elektrana severno od Kijeva, nalazi se u blizini granice sa Belorusijom i brzo je okupirana nakon početka specijalne operacije ruske vojske.

Ruske snage kontrolisale su elektranu pet nedelja, pre nego što su se povukle 31. marta.

Tim iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju je upravo završio posetu Černobilju i njenoj zoni isključenja. U saopštenju su naveli da "pružaju podršku ukrajinskim kolegama na zaštiti od radijacije i nuklearnoj bezbednosti".

Trenutni nivo radijacije u Černobilju je bezbedan, potvrđeno je za BBC. Međutim, u zoni isključenja postoje neka žarišta radijacije za koje černobiljski menadžeri krive rusku vojnu aktivnost, dok su trupe kopale rovove, a njihova vozila dizala prašinu.

Jeven Kramarenko, šef agencije zone isključenja, rekao je da je stotine ruskih vozila, uključujući tenkove, prošlo kroz zonu. Dodao je da je Rusija imala više od 1.000 vojnika u Černobilju.

Agencija je u aprilu rekla da su Rusi opljačkali dve laboratorije u Černobilju, ukravši izvore jonizujućeg zračenja.

- Ruski vojnici ukrali su monitore za kompjuter, hard diskove i softver. I dalje proveravamo gubitke, bilo je više od 1.000 vojnika. Ono što nisu ukrali, polomili su - rekao je Medved.

Neki su uklonili rezervne točkove sa svojih oklopnih transportera kako bi mogli da odnesu još opljačkane opreme, rekao je on. Građevinska i vatrogasna vozila su ukradena, rekao je, ne navodeći broj.

Ruska vojska je optužena za pljačkanje i drugde u Ukrajini, ali nije komentarisala ove navode.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Černobilja Valerij Sejda rekao je da su vojnici upali i pokrali laboratorije i kancelarije u elektrani.

Ukrajina je sada deminirala to područje i zbrinula zaostalu municiju, rekao je Sejda. Popravke su počele u pštećenim objektima, rekao je on, ali je sada hitno potrebno obezbediti bezbedne operacije za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo.

Prema njegovim rečima, i dalje se ne zna sudbina 196 ukrajinskih vojnika koje su Rusi uzeli kao zarobljenike.

Video: Kako će proći ruski vojnici koji su bili ukopani u crvenoj šumi kod Černobilja? Prognoze su mračne

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA