Šire se majmunske boginje: Prijavljeno 780 slučajeva u 27 zemalja, a očekuje se dodatan porast

Vrlo je verovatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa, ocenjuju u SZO

  • 7
Monkeypox, majmunske boginje Foto: Shutterstock

Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđenih laboratorijski prijavljeno je u 27 zemalja u kojima ta bolest nije endemska, saopštila je u nedelju Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ocenjujući da je opasnost od nje na svetskom nivou umerena.

Ovaj broj je sigurno potcenjen zbog ograničenih epidemioloških informacija i "vrlo je verovatno da će i druge zemlje otkriti slučajeve te da će se dogoditi novo širenje virusa", dodaje SZO, a prenosi Hina.

Prijavljen je mali broj hospitalizacija, uz smeštaj pacijenata u izolaciju.

Zemlje u kojima bolest nije endemska, a prijavile su najviše slučajeva jesu Velika Britanija (207), Španija (156), Portugal (138), Kanada (58) i Nemačka (57). Prijavljeni su i slučajevi izvan Evrope i Severne Amerike - po jedan - u Argentini, Australiji, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Premda je sadašnji rizik za ljudsko zdravlje i za širu javnost malen, rizik za javno zdravlje mogao bi se povećati ako virus iskoristi priliku da se udomaći u neendemskim zemljama kao raširen ljudski patogeni agens - navodi UN-ova agencija u novoj proceni o bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    5. jun 2022 | 20:46

    Svaki 40ti je umro u periodu do 6 meseci od posledica vakcinacije, a maligna oboljenja skocila 6 puta. To vam je izvestaj fajzera. Jel neko od nasih medija to preneo?

  • Mihajlo

    5. jun 2022 | 18:35

    Kakva "slučajnost", pre tacno godinu dana u Nemackoj izveli simulaciju epidemije najmunskih boginja....

  • Mi

    5. jun 2022 | 18:34

    Pisite pametnije stvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA